Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marjan Dikaučič novi pravosodni minister

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 06. 2021 / 20:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 21:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marjan Dikaučič novi pravosodni minister

Marjan Dikaučič novi pravosodni minister

Svež obraz na političnem parketu je prepričal 44 poslancev, 41 mu jih je odreklo podporo.

Marjan Dikaučič je 15. pravosodni minister v zgodovini samostojne Slovenije. FOTO: Nik Jevšnik/STA



Vlada Janeza Janše je ponovno popolna. Potem ko je zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo o ponovljenem postopku imenovanja evropskih delegiranih tožilcev odstopila ministrica za pravosodje iz kvote SMC Lilijana Kozlovič, je državni zbor danes za njenega naslednika potrdil Marjana Dikaučiča.

15. pravosodni minister v Sloveniji

Dikaučiča, ki je za izvolitev na položaj 15. pravosodnega ministra v samostojni Sloveniji potreboval navadno večino glasov, je podprlo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS, poslanec DeSUS Robert Polnar in oba »manjšinca«, proti pa so bili v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in skupini nepovezanih poslancev.

Primopredaja že v sredo dopoldne

Novi minister, pri 39 letih svež obraz na političnem parketu, je po potrditvi poudaril, da se zaveda odgovornosti, pa tudi tega, da je do konca mandata še manj kot leto dni in da je program dela večinoma že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU, je poročala STA. Primopredaja poslov bo že jutri dopoldne.

Zaščita in spoštovanje človekovih pravic

Kot je izpostavil Dikaučič, se bo v mandatu zavzemal zlasti za zaščito in spoštovanje človekovih pravic in nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Podčrtal je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Izkušnje s sodišča, iz odvetniške pisarne in gospodarskih družb

Marjan Dikaučič je, kot je navedbe premierjevega kabineta povzela STA, univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Pri dosedanjem delu se je srečeval z javnim in zasebnim sektorjem, delovne izkušnje pa pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh