Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Martin Jožef Tomše – kmet, ki postreže gosta in mu zaigra na harmoniko [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 11. 2023 / 06:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2023 / 09:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Martin Jožef Tomše – kmet, ki postreže gosta in mu zaigra na harmoniko [FOTO, VIDEO]
Martin Jožef Tomše rad raztegne meh in zaigra domačim gostom. FOTO: Marko Mesojedec

Martin Jožef Tomše – kmet, ki postreže gosta in mu zaigra na harmoniko [FOTO, VIDEO]

Tokratno epizodo podkasta bi lahko poimenovali kar Martinova epizoda. Tudi mlademu kmetu, ki mu boste lahko prisluhnili v zanimivem pogovoru, je ime Martin. Martin Jožef Tomše je 26-letni mladi kmet, ki je septembra prevzel vodenje Turistične kmetije Pri Martinovih iz Globočic v Krški vasi.

Martin Jožef, ki goduje 11. novembra, je po izobrazbi kmetijski inženir. Čeprav dela na domači kmetiji nikoli ne zmanjka, je dejaven član Društva podeželske mladine Brežice in vinogradniškega društva (VTKD Cerklje ob Krki), v domači Župniji Čatež ob Savi pa je tudi član župnijskega pastoralnega sveta in bralec Božje besede. Sebe opisuje kot preprostega fanta s podeželja, ki rad igra harmoniko in peče stejke.

Zanimiv pogovor z Martinom Jožefom Tomšetom lahko poslušate tukaj.

V razširjeni družini Tomše pod isto streho poleg Martina Jožefa živijo še njegova starša, sestra z družino ter brat z dekletom. »Naša kmetija ima domače ime Martinovi, saj je v vasi devet družin s priimkom Tomše. Tako se ločimo po domačih imenih. Starši so odločili, da mora biti Martin pri hiši.« Njegovo drugo ime, Jožef, pa je dobil po dedku, ponosno pove: »Najprej je bil gospodar domačije Andrej, ki je kupil kmetijo. Potem je bil Blaž, njegov sin pa Martin in takrat je kmetija dobila domače ime pri Martinovih.«

Sestra Ana Marija, Martin Jožef in brat Andrej. FOTO: Marko Mesojedec

Njihova glavna dejavnost je turizem. Na domačiji imajo jedilne prostore za skupine in tudi sobe za goste, ki jim ponujajo zajtrk in večerjo. 

Primer bogato obloženega zajtrka Pri Martinovih, postrežen v Bogkovem kotu. FOTO: Marko Mesojedec

Imajo tudi brunarico nad vinogradom za 10 oseb. V njihovi vinski kleti se najdejo različna vina, od živali pa na njihovi kmetiji lahko slišite glasove krav, ovc, oslov, konjev, prašičev, kokoši, piščancev, zajcev, mini koz, seveda ne manjkata niti pes in mačka.

FOTO: Marko Mesojedec

Hiša, v kateri je živelo šest generacij, je danes namenjena gostom

Ena od posebnosti kmetije je lesena hiša, stara med 250 in 300 let, ki je spomeniško zaščitena. »Ko je gospodar Andrej kupil kmetijo, je bila hiša že postavljena, tako da nimamo točnega podatka, kdo jo je zgradil. Šest generacij je bivalo v njej, nazadnje oče z brati in starši. Danes pa je to hiša za goste, saj ima dve jedilnici in kuhinjo, ki smo jo po nekaj letih povečali. Prvo slavje v stari hiši je bil moj krst in s tem smo začeli turistično dejavnost. To je bilo pred 26 leti,« nam njeno zgodovino na kratko oriše Martin Jožef.

Martin Jožef pred staro leseno hišo, ki je danes namenjena gostom. FOTO: Marko Mesojedec

Leta 2012 prejeli naziva kralj cvička

Njihovi vinogradi, na katerih imajo 13 tisoč trt, so posejani na treh goricah. V njih pridelajo približno 20 tisoč litrov vina. Letošnji pridelek je bil zaradi obilnega deževja in bolezni za približno četrtino manjši kot običajno. V njihovih sodih je največ cvička, skupaj pa imajo več kot 10 različnih vrst vin. »Leta 2012, ko smo prejeli naziv kralj cvička, je naš cviček prejel oceno 16,43, ki še ni bila presežena. Tisto leto smo se odpravili tudi na Triglav, kjer se je kraljeva delegacija slikala na vrhu«, se spominja

Odlično se znajde tudi v degustacijski kleti. FOTO: Marko Mesojedec

Leta 2000 so zgradili povsem novo vinsko klet, naslednje leto pa je bilo v njej že prvo grozdje. Letos pa so prestavili sode v novo arhivsko klet.

Nekateri gostje zavihajo rokave

Gostje na kmetiji lahko prespijo, pridejo zgolj na kosilo, omogočajo pa tudi zabave za zaprte družbe. Trudijo se, da je čim več surovin z njihove kmetije, nekaj zelenjave ter mleko in mlečne izdelke pa kupijo na bližnjih kmetijah. Nekateri gostje se jim pridružijo tudi pri kmečkih opravilih. »Otroci največkrat pomagajo hraniti živali, nekateri gosti se odločijo za trgatev ali pa prinesejo krožnike po večerji v kuhinjo in brišejo posodo.« Ko se gostje okrepčajo, Martin Jožef poprime za harmoniko, brat Andrej pa zaigra na kitaro, »tako da z gosti skupaj kakšno zapojemo, oni se pa še zavrtijo«.

Za dodatno pestrost ponudbe so poskrbeli z bazenom. »Letos je bila že tretja sezona od odprtja bazena. Blizu nas imamo različne terme, a smo se kljub temu odločili za bazen, saj nekateri gosti iščejo mir in zasebnost, kar jim mi lahko omogočimo,« poudarja Martin Jožef. FOTO: Marko Mesojedec

Zakaj v Avstralijo?

Ponosen mladi kmet je z veseljem član DPM Brežice in Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki letos praznuje 30 let. »Ko oblečem majico ZSPM, se spominjam lepih dogodkov, in mislim, da se vsi počutimo kot del velike družine. Ob jubileju ji želim, da ostane še naprej vrednota podeželske mladine,« pravi mladi prevzemnik, ki je letos prvič srfal v Avstraliji. Kaj je bil še razlog njegovega obiska dežele tam spodaj ter koga je obiskal, boste izvedeli, če prisluhnete pogovoru.

Obožuje tudi bele strmine, se rola z nečakinjo po sveže asfaltiranem dvorišču, kot nekdanji ministrant pa je še danes dejavno vpet v župnijsko občestvo, saj je član župnijskega pastoralnega sveta in bralec Božje besede.

Nalaganje
Nazaj na vrh