Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša in memorial za žrtve vseh totalitarnih režimov

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 08. 2014 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša in memorial za žrtve vseh totalitarnih režimov

Maša in memorial za žrtve vseh totalitarnih režimov

V petek, 23. avgusta, je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

Maša bo v ljubljanski stolnici. Foto: Marjan Smerke

V soboto, 23. avgusta, je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Ob tej priložnosti Slovenska škofovska konferenca in Vojaški vikariat vabita k sveti maši in memorialu v ljubljansko stolnico v petek, 22. avgusta, ob 9. uri.

Somaševanje bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan, pri memorialu pa bo spregovoril državni sekretar Silvester Gabršček. S petjem bosta ob spremljavi stolnega regens chorija Gregorja Klančiča sodelovala basbaritonist Marcus Fink in baritonist Lucas Somoza Osterc.

Ko si komunizem in nacizem sežeta v roko

Resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri so med drugim države članice Evropske zveze in njene predstavnike pozvali k razglasitvi 23. avgusta za evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in režimov, je bila sprejeta aprila 2009 v Evropskem parlamentu. Na ta dan sta leta 1939 sovjetski in nemški zunanji minister, Joachim von Ribbentrop kot predstavik nacistične Nemčije in Vjačeslav Mihajlovič Molotov kot predstavnik komunistične Sovjetske zveze, podpisala pakt o nenapadanju, ki pa ga je Nemčija prekršila
2. junija 1941, ko je nemška vojska vdrla na ozemlje Sovjetske zveze.

V Sloveniji smo se vseh žrtev totalitarnih režimov 23. avgusta prvič spomnili leta 2012.

Zlo stoletja

Založba Družina je letos izdala knjigo Zlo stoletja, v kateri se avtor Alain Besançon sprehodi skozi komunistično in nacistično ideologijo in njuna dejanja, nenehno pa opozarja na to, da bi oba režima morali soditi z istimi merili. "Če ne poznamo preteklosti, smo v nevarnosti, da jo ponovimo," je avtorj zapsial v uvodu v knjigo Zlo stoletja, ki je dostopna tudi kot e-knjiga.


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh