Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša in koncert v čast Jožetu Troštu

Za vas piše:
D. B. M.
Objava: 26. 10. 2021 / 13:10
Oznake: Duhovnik, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša in koncert v čast Jožetu Troštu
Duhovnik in skladatelj Jože Trošt. FOTO: Matjaž Maležič

Maša in koncert v čast Jožetu Troštu

Skladatelj in profesor Jože Trošt je svoj 80. rojstni dan praznoval 12. maja 2020, torej v času, ko se zaradi epidemije nismo smeli družiti na slavnostnem koncertu, ki smo ga načrtovali na nedeljo, 10. maja 2020. Zato smo ta dogodek prestavili na jesenski čas istega leta, a tudi takrat ga zaradi epidemioloških razmer nismo izvedli. A zdaj smo tik pred izvedbo dogodka v čast našemu slavljencu.

Odločili smo se, da na Sveti Gori njemu, Svetogorski Mariji, domovini in vsem Slovencem na čast zapojemo v petek, 5. novembra 2021, ob 17. uri pri sveti maši. Maši bo sledil še krajši koncert skladb našega slavljenca in nekaj takih del, ki jih je kot zborovodja rad vključeval v svoje sporede.

KAJ? Maša in koncert ob jubileju Jožeta Trošta. KDAJ? V petek, 5. novembra, ob 17. uri. KJE? Na Sveti Gori. MAŠEVALEC? Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Številni sodelujoči

Med sveto mašo in na koncertu bodo, poleg pevcev Mešanega pevskega zbora Anton Foerster iz Ljubljane, sodelovali še Duhovniški oktet Oremus, Ženski kvartet iz Cerkelj na Gorenjskem, ter solisti: Francka Šenk - sopran, Matevž Močnik - bariton, Marko Fink – basbariton, na orglah pa Dušan Ješelnik.

Jože Trošt v Petrovem domu na 80. rojstni dan maja 2020. FOTO: Matjaž Maležič

Predan cerkveni glasbi

Profesor Jože Trošt je več desetletji budno spremljal razvoj cerkvene glasbe po vsej Sloveniji, še posebej pa v škofiji Koper, iz katere izhaja. Dirigiral je na številnih festivalih, revijah cerkvenih pevskih zborov, spodbujal tudi rojake v zamejstvu, da so s svojim lepim petjem krasili cerkveno bogoslužje. Velik poudarek je dajal šolanju organistov in zborovodji na Orglarski šoli v Ljubljani, ki prav letos obhaja 50. obletnico delovanja.

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh