Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odličje sv. Jožefa delavca Jožetu Troštu

Jurij Bizjak
Za vas piše:
Jurij Bizjak
Objava: 22. 11. 2016 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odličje sv. Jožefa delavca Jožetu Troštu

Odličje sv. Jožefa delavca Jožetu Troštu

Odličje sv. Jožefa delavca prejme Jože Trošt za 50-letno zvesto službo Cerkvi in cerkveni glasbeni umetnosti.

Foto: Tamino Petelinšek

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo 22. novembra, na god sv. Cecliije, podelil Odličje svetega Jožefa delavca gospodu msgr. Jožetu Troštu za 50-letno zvesto službo Cerkvi in cerkveni glasbeni umetnosti.

Utemeljitev

Gospod Jože Trošt je bil rojen 12 maja 1940 na Colu nad Ajdovščino. Osnovno šolo je obiskoval na Colu (1947-1952), nižjo gimnazijo pa v Vipavi (1952-1955), kjer je bil eden od 18 fantov, ki so 6 sep 1952 prvi prestopili prag že dve leti prej ustanovljenega in tedaj končno tudi odprtega Malega semenišča, višjo gimnazijo z maturo pa je obiskoval v Ajdovščini (1955-1959). Bogoslovje in teološko fakulteto je obiskoval v Ljubljani (1959-1966) in na koncu študija prejel mašniško posvečenje v Logu pri Vipavi ter nato pel novo mašo na Colu. Naslednje leto je bil kaplan v Postojni (1966-67), nato pa je odšel na študij glasbe na Pontificium Institutum Musicae Sacrae v Rim (1967-1970) in dosegel Licentiatum in Musica Sacra.



Po vrnitvi iz Rima je postal 'regens chori' v ljubljanski stolnici in predavatelj cerkvene glasbe na Teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1971 je obnovil Orglarsko šolo v Ljubljani in postal njen ravnatelj in profesor glasbenih predmetov. V letih 1973-1977 je študiral dirigiranje in kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1974-2000 je bil zborovodja MePZ Anton Foerster. Od leta 1976-2001 je bil odgovorni urednik revije Cerkveni glasbenik. Od leta 1978-1983 je bil zborovodja pevskega zbora Alojzij Mav. Ob vsem tem pa je ves čas, kakor iz nedrij doline Trente vre reka Soča in kakor iz osrčja Nanosa vre reka Vipava in kakor iz krila Angelske Gore vre reka Hubelj, tako je iz njegovega osrčja brez pojemanja vrela deroča reka skladb in glasbenega ustvarjanja, bučno vre še naprej in izdatno zaliva in napaja vse doline in planote koprske škofije in se razliva tudi daleč preko njenih mej.

Za svoje delo in zasluge na glasbenem področju je gospod Trošt že prejel naslov monsinjorja (1999) in vrsto odličnih priznanj: SŠK mu je leta 2000 podelila Odličje Svetega Cirila in Metoda; Glasbeno društvo Anton Foerster mu je leta 2001 podelilo naziv 'častni član'; Zveza kulturnih društev Ljubljana mu je leta 2004 podelila Zlato priznanje; Javni sklad RS za kulturne dejavnosti mu je leta 2004 podelil Zlato častno jubilejno Gallusovo značko; Slovensko Cecilijino društvo mu je leta 2006 podelilo Cecilijino priznanje.

Tej zgovorni zbirki želi danes dodati svoje priznanje in zahvalo tudi Škofija Koper, ki ji je gospod Jože Trošt kot svoji škofiji vedno izkazoval posebno pozornost in naklonjenost. Na Orglarski šoli, ki jo je ustanovil, se je izobraževalo tudi veliko organistov naše škofije in petje, ki ga danes poslušamo po naših cerkvah, je v veliki meri sad njegovega dela. Poleg tega je naše zborovodje in organiste dolga leta spremljal in vzgajal na duhovno glasbenih tednih v Soči. Več let je spremljal zborovske festivale v Logu pri Vipavi: jeseni je imel pripravo, v maju pa je ne samo dirigiral skupno pesem, temveč je vsak nastopajoči zbor tudi poslušal in na koncu zborovodjem povedal svojo presojo in oceno. Zborovodje so to pričakovali in se tega veselili, ker jih je znal ustrezno usmeriti in opogumiti. V naši škofiji je tako s svojimi skladbami kakor s svojimi pripravami in vodstvom zborov zaznamoval častitljive obletnice: 450-letnico prikazovanja Matere Božje na Sveti Gori (1989); 480-letnico prikazanja Device Marije in ponovno vzpostavitev proslavljanja Velikega Šmarna v Strunjanu (1992); 500-letnico prikazanja Device Marije v Strunjanu (2012). Pod njegovim vodstvom so ob obisku papeža Janeza Pavla II peli združeni pevski zbori v Postojni (1996) ...
Hude bolezni in operacije, ki so ga v zadnjem času doletele, niso niti malo zamajale njegove volje do življenja in ustvarjanja. Na obisku maja letos mi je zaupal tri reči, ki so mu jih povedali zdravniki: 'Rekli so mi, da imam dobro srce, da se hitro celim, da imam korajžo!'

Dragi Jože, naš rojak! Sprejmi medaljo Svetega Jožefa delavca, glavnega zavetnika naše škofije, v znamenje našega priznanja in naše zahvale za Tvoje delo in zasluge, za Tvojo zvestobo in Tvoje pričevanje, za Tvoj čudovit in veličasten svet, ki ga nosiš v sebi in nam ga velikodušno odkrivaš in podarjaš.
 
msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Hvaležen Bogu za obdarovanost z glasbo
Uspeh našega skladatelja
Hvaležni za opus

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh