Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša na najvišjem vrhu Severne Amerike

Objava: 11. 08. 2009 / 09:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša na najvišjem vrhu Severne Amerike

Na vrhu gore McKinley so maševali trije Poljaki

Doseči vrh najvišje gore v Severni Ameriki, znamenite gore McKinley na Aljaski, je že samo po sebi velik dosežek. Na vrhu 6194 m visokega očaka darovati sveto mašo pa je še redkejši pojav. Tako redek, da se eden izmed aljaških zgodovinarjev pravzaprav ne spominja, ali se je to zgodilo kadarkoli pred letošnjim tretjim julijem, ko so se trije poljski prijatelji iz otroštva povzpeli na vrh omenjene gore.

Brata duhovnika Krzyaztof in Robert Grzybowski sta tega dne na vrhu McKinleya darovala sveto mašo, ki ji je ‘prisostvoval’ še njun prijatelj iz otroštva, Adrian Przyluski. V pismu ameriški katoliški reviji je duhovnik Richard Tero, župnik cerkve Presvetega Srca Jezusovega v Sewardu na Aljaski in krajevni cerkveni zgodovinar nadškofije Anchorage, zapisal, da je po njegovih podatkih to prva maša, darovana na vrhu najvišje severnoameriške gore.

Kot še piše župnik Richard Tero, je bil letošnji tretji julij izjemno jasen in miren dan, in po dolgotrajnem vzponu z izhodišča na okoli 5180 m nadmorske višine so trije Poljaki po smeri West Buttress dosegli vrh gore McKinley. Tam so se zadržali približno 45 minut in v tem času darovali sveto mašo.

Po podatkih župnika Tera so se na najvišji severnoameriški vrh povzpeli še nekateri duhovniki, in sicer v zgodnjih sedemdesetih letih Carl Abele, v osemedesetih leti prejšnjega stoletja pa Michael Shields in dominikanec Tim Conlin. Nihče izmed njih pa na vrhu ni daroval svete maše. Ker pa so vrh zagotovo dosegli tudi tuji duhovniki, obstaja možnost, da so tam tudi maševali, vendar o tem niso poročali krajevnemu župniku. In tudi če duhovnik s seboj nosi vso potrebno mašniško opravo, ni zagotovila, da bo lahko na vrhu maševal, saj so vremenski pogoji za daljši postanek pogosto neprimerni zaradi močnih vetrov.

Pogoji, kakršnih so bili deležni trije Poljaki letošnjega tretjega julija, so za vrh gore McKinley izjemno redki, je še povedal župnik Richard Tero. Prijatelji so bili med svojim bivanjem na Aljaski deležni gostoljubja krajevnega župnika, ki jim je po vrnitvi v dolino razkazal še druge naravne lepote ameriškega severa. O njihovem maševanju na gori pa je še povedal, da so morali mašno vino segreti s toplo sapo, da se je sploh odtalilo.

Trije poljski prjatelji so skupaj odraščali na skrajnem vzhodu Poljske, na meji z Belorusijo. Brata duhovnika delujeta kot župnika v domači škofiji, njun prijatelj pa je zaposlen kot policist v poljski prestolnici Varšavi. Z Aljaske so se proti domu odpravili 23. julija.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh