Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša ob začetku pontifikata: Varovati Kristusa, drug drugega in ves svet

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 19. 03. 2013 / 13:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša ob začetku pontifikata: Varovati Kristusa, drug drugega in ves svet

Na Trgu svetega Petra v Rimu je bila danes umestitvena maša ob začetku pontifikata papeža Frančiška. V pridigi papež o sv. Jožefu kot varuhu in zgledu za vse ljudi: »Ne pustimo, da bi znamenja uničenja in smrti spremljala pot tega našega sveta!«

Na Trgu svetega Petra v Rimu je bila danes umestitvena maša ob začetku pontifikata papeža Frančiška. V pridigi papež o sv. Jožefu kot varuhu in zgledu za vse ljudi: »Ne pustimo, da bi znamenja uničenja in smrti spremljala pot tega našega sveta!«

Umestitvena maša je potrditev in skupno praznovanje začetka Petrove službe novega papeža, ki je to postal pred enim tednom, ko je sprejel novo službo po izvolitvi na konklavu. Na slovesnosti pred mašo je papež Frančišek prejel zunanja znamenja svoje papeške službe: palij – trak v obliki črke Y iz ovčje volne, ki kaže na njegovo pastirsko vlogo in ga je pred njim nosil že papež Benedikt XVI. – in ribičev prstan (njegov je izdelan iz pozlačenega srebra), na kateremu je upodobljen sv. Peter z ribiško mrežo in vtisnjeno papeževo ime.

Varovati Kristusa, drug drugega, ves svet in okolje

Papež Frančišek je imel pridigo v italijanščini, začel pa jo je s spominjanjem na današnji praznik sv. Jožefa, ki ga vidi kot varuha najprej Marije in Jezusa, tako pa naj bi tudi Cerkev varovala Kristusa ter po njem drug drugega in s tem ves svet: »To se ne tiče le nas kristjanov, treba je varovati stvarstvo, kakor nam je zapovedano v Mojzesovi knjigi in nam je pokazal sveti Frančišek Asiški.« Opozoril je, da ko človek ne izpolni svoje odgovornosti, ko ne skrbi za stvarstvo in brate, njegovo mesto zavzame uničenje, zato ne smemo dopustiti, da bi »znamenja smrti in uničenja spremljala pot sveta«. Pozval je k skrbi za otroke in starejše oziroma tiste, ki so najbolj krhki, pa tudi za skrb v družini – zakonci naj varujejo drug drugega, starši otroke in ti kasneje za svoje starše. Opozoril je tudi na dejstvo, da je prva oblast vedno služenje, kar velja tudi za papeža, s čimer je nakazal, da njegova prva skrb ostajajo tisti, ki so najšibkejši.

Ob koncu maše je papež spet poskrbel za novost – ustavil se je še pred Marijinim kipom ob oltarju in pred njim molil – očitno je tudi ta papež veliki Marijin častilec, saj se je tudi po izvolitvi kmalu odpravil v baziliko Marije Snežne in molil pred podobo Device Marije.

Pred mašo med vernike

Papež Frančišek, ki trenutno še biva v domu svete Marte, se je v papamobilu pred mašo peljal med množico ljudi z vsega sveta, ki so se zbrali na trgu svetega Petra, in jih pozdravil ter se z mnogimi tudi rokoval. Nato se je odpravil h grobu svetega Petra, kamor se je skupaj z vzhodnimi patriarhi in vodilnimi nadškofi odpravil na kratko premišljevanje.

Na trgu svetega Petra se je zbralo več kot sto tisoč ljudi, med njimi državne delegacije. Slovenijo je predstavljal predsednik republike Borut Pahor, z vrha slovenske Cerkve pa sta se slovesnosti udeležila nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek. Prišla je tudi predsednica papeževe domovine Argentine Cristina Ferrnandez de Kirchner, s katero se je srečal kot prvim državnim voditeljem. Prišli so tudi brazilska predsednica, mehiški predsednik, podpredsednik ZDA, iz Evrope pa nemška kanclerka Angela Merkel, španski remier Mariano Rajoy, predsednika EU Van Rompuy in Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Po maši je papež sprejel veliko število predstavnikov držav in se z njimi rokoval.


Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh