Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša in pričevanja nekdanjih odvisnikov od alkohola: »Tako ne sme biti več!« [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 05. 03. 2022 / 19:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2022 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša in pričevanja nekdanjih odvisnikov od alkohola: »Tako ne sme biti več!« [FOTO]
Somaševanje je vodil stiški opat p. Maksimilijan File. FOTO: Jožef Pavlič

Maša in pričevanja nekdanjih odvisnikov od alkohola: »Tako ne sme biti več!« [FOTO]

Brezjansko baziliko so v soboto, 5. marca, dopoldne napolnili številni Slovenci, ki trpijo zaradi odvisnosti od alkohola in drugih oblik zasvojenosti, so se tega rešili ali se še zdravijo.

Njihovo romanje h Kraljici Slovencev sta pripravila Slovenska karitas in romarsko središče Marije Pomagaj na Brezjah. Bilo je v znamenju vseslovenske postne spodbude »40 dni brez alkohola«.

Izročite Bogu vso svojo šibkost, da vas bo lahko vodil iz vaše usužnjenosti v svobodo. Štiridesetdnevno postno odpoved alkoholu namenite izboljšanju odnosov z bližnjimi, miru v družini, na svetu in v Ukrajini.

Udeležence romanja je na začetku maše, ki jo je z več duhovniki daroval stiški opat Maksimilijan File, pozdravil generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. Povabil jih je: »Izročite Bogu vso svojo šibkost, da vas bo lahko vodil iz vaše usužnjenosti v svobodo. Štiridesetdnevno postno odpoved alkoholu namenite izboljšanju odnosov z bližnjimi, miru v družini, na svetu in v Ukrajini.«

Življenje je pogosto križ, a z vstalim Jezusom nazadnje zmaga. FOTO: Jožef Pavlič

Koliko hudega lahko povzroči alkohol, je z izkušnjo ob lastnem očetu povedal opat File. Opozoril je, da se v človeku vse življenje bije boj med dobrim in zlim, odločitev za eno ali drugo. Ta boj sta bila in v njem podlegla zapeljevanju kače že prva človeka v raju. Kača, hudobni duh, tudi danes zvablja ljudi v skušnjavo, v greh. Posledica je odvisnost, bolezen, trpljenje, izguba dostojanstva. Vse to in drugo povzroča prekomerno pitje alkohola in druge odvisnosti. Veliko gorje, hudo stisko in pogosto prerano smrt. Prva pot iz tega je odločen »ne« hudobnemu duhu: »Poberi se, satan!« Po Jezusovem zgledu. Nikakor ne razpravljanje z njim, kajti satan je močnejši od človeka, se je to potrdilo že v raju. Druga pot je, da svoje težave povemo, jih ne zadržujemo v sebi. Najpomembnejše pa je, da po »vsakem padcu vedno znova vstanemo. Pogum in moč za to nam daje Jezus,« je močno skušanim in preizkušenim romarjem zagotovil stiški opat.

Borim se, a se splača zaradi veselja, ko zmagam. Jezusa prosim, naj mi pomaga. In mi.

Da je mogoče najti pot iz brezna alkoholizma, tudi če si padel vanj, sta po maši pričevala zakonska para Jožef in Cvetka ter Boris in Vida. Z njima se je pogovarjal stalni diakon Imre Jerebic, nekdanji generalni tajnik Slovenske karitas. Jožef je, z ozirom na opatove besede, poudaril, da moraš biti »dovolj močan, da te kača ne premaga«, pa tudi, »da lahko zaupaš samemu sebi«. Cvetka in Vida sta povedali, kako pomembno je, da žena v tej veliki stiski in težavah pomaga možu.

Zelo pretresljivi sta bili pričevanji duhovnikov Frančiška in p. Bena. Slednji je odkrito priznal: »Borim se, a se splača zaradi veselja, ko zmagam. Jezusa prosim, naj mi pomaga. In mi.«

Vsak s svojo preizkušnjo, a odločni: Proč, satan! FOTO: Jožef Pavlič

Kakšna naj bo človeška pomoč zasvojencem in tistim, ki so se rešili odvisnosti, so na poti do tega, sta nazadnje povedala terapevta Nataša in Jože.

Mnogi so se za to pomoč priporočili Mariji Pomagaj. Med njimi tudi nekdanji odvisnik od alkohola Bogdan. Na Brezjah je še trdneje sklenil: »Tako ne sme biti več!« Poleg njega še marsikdo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh