Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za rajnega Jožeta Trošta

Za vas piše:
J. P.
Objava: 01. 12. 2023 / 09:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2023 / 21:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za rajnega Jožeta Trošta
Maša za rajnega prof. Jožeta Trošta bo v nedeljo, 3. decembra, ob 16. uri v ljubljanski stolnici. FOTO: arhiv Družine

Maša za rajnega Jožeta Trošta

V nedeljo bo nadškof msgr. Stanislav Zore daroval mašo za rajnega prof. Jožeta Trošta.

Prof. Jože Trošt (12. 5. 1940 – 22. 11. 2023) je k Očetu odšel ravno na praznik sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in glasbenikov. Bil je duhovnik, glasbenik, organist, skladatelj, zborovodja, voditelj Orglarske šole v Ljubljani, regens chori (ravnatelj kora) ljubljanske stolnice, avtor glasbe, pedagog in muzikolog.

Izobrazil nad tisoč organistov

V začetku 70. let je ponovno zagnal orglarsko šolo, na kateri se je v štirih desetletjih izobrazilo nad tisoč organistov. Kar 33 let je tudi poučeval glasbo na Teološki fakulteti, vodil je zbor bogoslovcev Bogoslovnega semenišča, napisal 20 slovenskih maš, pa tudi psalme, pesmi za praznike in nedelje cerkvenega leta.

Maševal bo nadškof Zore

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja bo v nedeljo, 3. decembra 2023, ob 16. uri ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore daroval mašo za rajnega prof. Trošta. Pri maši bo prepeval Mešani pevski zbor Anton Foerster, ki ga je pokojni vodil v letih 1974–2000 in si za to prislužil tudi zlato priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana.

Pokopan na Colu

Pogrebna maša za Jožeta Trošta je bila minulo soboto, 25. novembra, popoldne v romarski cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, navzoči so bili tudi koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar in upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Po njej so rajnega prepeljali na pokopališče na Colu, kjer je tudi pokopan.

Nalaganje
Nazaj na vrh