Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na praznik sv. Cecilije je v Gospodu zaspal Jože Trošt (1940–2023)

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 11. 2023 / 06:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2023 / 06:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na praznik sv. Cecilije je v Gospodu zaspal Jože Trošt (1940–2023)
Jože Trošt (12. 5. 1940 – 22. 11. 2023). FOTO: Matjaž Maležič

Na praznik sv. Cecilije je v Gospodu zaspal Jože Trošt (1940–2023)

Ravno na praznik sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in glasbenikov, je v Gospodu zaspal prof. Jože Trošt (12. 5. 1940 – 22. 11. 2023).

»Ob žalosti, ki nas v tem trenutku navdaja, bodimo hvaležni za vse, kar je naredil kot skladatelj, voditelj Orglarske šole in regens chori ljubljanske stolnice, in molimo zanj,« so sinoči na družbenem omrežju zapisali na Orglarski šoli v Ljubljani.

Duhovnik, organist, skladatelj, zborovodja

Jože Trošt je bil duhovnik, glasbenik, organist, skladatelj, zborovodja, avtor glasbe, pedagog in muzikolog. Po koncilu je oral ledino na cerkveno-glasbenem področju, polovico svojega življenja je bil ravnatelj kora ljubljanske stolnice.

Študij na Papeškem inštitutu za cerkveno glasbo

Rojen je bil na Colu nad Ajdovščino. Njegov pevski talent so hitro prepoznali, takratni koprski škof Janez Jenko ga je leto po duhovniškem posvečenju (1966 v Logu pri Vipavi) poslal na študij v Rim, na Papeški inštitut za cerkveno glasbo.

Preberite tudi > Regens chori - osemdesetletnik

Vzgojil prek tisoč organistov

Kot je ob njegovi 80-letnici za Družino zapisala Ksenja Hočevar, bi bili cerkvene pesmarice in arhivi not na slovenskih korih brez njegovih del osiromašeni. Na orglarski šoli, ki jo je ponovno zagnal v začetku 70. let, se je v štirih desetletjih izobrazilo prek tisoč organistov.

33 let poučeval glasbo na Teološki fakulteti

Kar 33 let je tudi poučeval glasbo na Teološki fakulteti in vodil zbor bogoslovcev Bogoslovnega semenišča. Ko je leta 1970 zasedel mesto ravnatelja kora ljubljanske stolnice, je dobil navodilo, naj si »prizadeva ustvariti stolnici primeren cerkveni zbor in ga vzgaja po navodilih liturgične prenove«.

Napisal kar 20 slovenskih maš

Trošt je okrepil stolni pevski zbor in prevzel še zbor Anton Foerster (in nato še APZ Alojzij Mav), zaradi pomanjkanja skladb, ki bi ustrezale novim liturgičnim zahtevam, je tudi veliko skladal. Napisal je kar 20 slovenskih maš, pa tudi psalme, pesmi za praznike in nedelje cerkvenega leta in različne priložnosti.

Hitro, solidarno in poceni

Z duhovnikom Edom Škuljem sta leta 1976 ponovno obudila revijo Cerkveni glasbenik in jo skupaj urejala skoraj 30 let. Škulj se spominja: »On kot odgovorni, jaz kot glavni urednik. Bil je moj najboljši sodelavec. Ko je bil za kaj naprošen, je rad ustregel po znanem reku: hitro, solidarno in poceni.«

Ob prejemu državnega odlikovanja, reda za zasluge. FOTO: Tatjana Splichal

Sodeloval pri papeževih obiskih

Ob obiskih papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999 je sodeloval pri pripravi glasbenega sporeda, napisal orkestracije za Pihalni orkester Slovenske policije, vodili združene pevske zbore ljubljanske nadškofije in dirigiral združenim zborom.

Šestnajsta maša, posvečena Slomšku

Ravno tako je ob drugem obisku svetega očeta kar 2500-članski združeni pevski zbor izvedel njegovo »Šestnajsto mašo«, posvečeno Antonu Martinu Slomšku, ki ga je papež Janez Pavel II. takrat razglasil za blaženega.

Bolezen ni zamajala volje do življenja in ustvarjanja

Domala sredi dela pa je Trošta ujela zahrbtna bolezen, vendar pa številne operacije niso zamajale njegove volje do življenja in ustvarjanja: »Tri stvari so mi povedali zdravniki: da imam dobro srce, da se hitro celim in da imam korajžo.«


Odličje sv. Jožefa Delavca

Pred skoraj natanko sedmimi leti, novembra 2016, mu je koprski škof Jurij Bizjak v navzočnosti škofa Metoda Piriha podelil škofijsko odličje svetega Jožefa Delavca za 50-letno zvesto služenje Cerkvi in cerkveni glasbeni umetnosti.

Odličje sv. Cirila in Metoda

Msgr. Jože Trošt je ob prelomu tisočletja od Slovenske škofovske konference prejel tudi odličje sv. Cirila in Metoda za neutrudno delo na področju vzgoje mladih organistov in duhovnikov, vodenje pevskih zborov in umetniško ustvarjalnost.

Številna druga priznanja in nagrade

Zveza kulturnih društev Ljubljana mu je podelila zlato priznanje za umetniško vodenje MePZ Anton Foerster, JSKD zlato častno jubilejno Gallusovo značko za dolgoletno izjemno uspešno delo na področju ljubiteljske zborovske dejavnosti, Slovensko Cecilijino društvo pa Cecilijino priznanje za bogat prispevek k slovenski cerkveni glasbi.

S svojim skladateljskim, dirigentskim in pedagoškim delom je prispeval izjemen pečat slovenski kulturi, tako sakralni kot posvetni; vzgojil na tisoče dobrih glasbenikov, organistov, zborovodij in pevcev. FOTO: Tamino Petelinšek

Red za zasluge

Februarja lani pa mu je tedanji predsednik republike Borut Pahor »za življenjsko delo in izjemen pečat, ki ga je dal slovenski zborovski glasbi« ter sakralni in posvetni kulturi, izročil državno odlikovanje, red za zasluge.

Izjemen pečat slovenski kulturi

»S svojim skladateljskim, dirigentskim in pedagoškim delom je prispeval izjemen pečat slovenski kulturi, tako sakralni kot posvetni; vzgojil na tisoče dobrih glasbenikov, organistov, zborovodij in pevcev, ki bodo prav zaradi njegovega pedagoškega in ustvarjalnega dela še dolgo ohranjali kulturno dediščino slovenske dežele,« je bilo zapisano ob njegovi 80-letnici.

Ostal bo v neizbrisnem spominu

Ob njegovi smrti je Matjaž Maležič v imenu hvaležnih pevcev MePZ Anton Foerster, ki ga je vodil 27 let, zapisal: »Prav na god sv. Cecilije je za večnost zaspal naš dragi zborovodja in dirigent ter skladatelj Jože Trošt. Ostal nam bo v neizbrisnem spominu! Dragi Jože, veseli se v družbi sv. Cecilije v nebeškem zboru. Dobri Bog pa naj ti obilno poplača za vse, kar si čudovitega ustvaril na tem svetu.«

Naj pokojnemu Jožetu Troštu Gospod nakloni večni mir in večna luč naj mu sveti.

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh