Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Masajska umetnost za Frančiškova mašna oblačila

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 11. 2015 / 12:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Masajska umetnost za Frančiškova mašna oblačila

»Že zdaj občutim papežev blagoslov!«

Prispevek v kenijskih medijih podrobno predstavlja mašna oblačila, ki jih papež Frančišek uporablja med bogoslužji ob obisku v tej afriški državi. Pisec prispevka pa bralcem zamolči, da so vsa oblačila in čudovit rožni venec okrašeni z jagodami in perlicami, ki so jih ustvarile redovnice in žene iz delavnice »Dolly Craft« - ta v najrevnejšem mestnem predelu Kangemi skrbi vsaj za nekaj malega zaslužka.



Šivalnico – ime je dobila po prvotnem projektu, izdelovanju tradicionalnih afriških punčk – vodi jezuitska župnija sv. Jožefa delavca v slumu Kangemi. V pričakovanju papeževega obiska so vsi zaposleni delali s polno paro, saj so izdelali oblačila ne le za svetega očeta, ampak tudi za vse duhovnike in škofe, ki so danes obhajali slovesno bogoslužje v Nairobiju.

Eden izmed duhovnikov v župniji je v pogovoru za Radio Vatikan opisal izredni projekt, ki so se ga lotile tamkajšnje šivilje. Žene so najprej pripravile vzorce oblačil, ki so jih predstavile škofom iz pripravljalnega odbora za papežev obisk. Škofje so bili z vzorci zadovoljni, šiviljam pa so predstavili tudi logotip obisk, ki so ga te vključile v svoj projekt.

Žene so oblikovale tri različne vrste oblačil za papeževe osrednje nastope med obiskom v Keniji: preprosto belo albo, ki sega do kolen, klasičen zlat mašni plašč brez rokavov in bel mašni plašč z masajsko plemensko vezenino iz barvnih perlic, ročno všitih na blago.

Žene, ki so sodelovale pri projektu, so bile po duhovnikovih besedah izjemno navdušene, da so smele biti tako pomemben del priprav na papežev obisk in so delale »dobesedno noč in dan«, da so oblačila pripravile pravočasno.

»Dober občutek je«, je v pogovoru za krajevni časnik povedala Alice Wanjiru, samohranilka, mati dveh dečkov, ki je sodelovala pri projektu: »Prvič in verjetno tudi zadnjič v življenju sem šivala oblačila za papeža … in ni veliko ljudi, ki dobijo takšno priložnost. Papež je pomembna osebnost in dobro se mi zdi, da bo oblekel nekaj, kar sem ustvarila s svojimi rokami. Že zdaj občutim njegov blagoslov.«

Vir: Vatican Radio
Foto: VR / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh