Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matere iz Mariupola se po pomoč obračajo na papeža Frančiška

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 04. 2022 / 10:00
Oznake: Družba, Papež, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matere iz Mariupola se po pomoč obračajo na papeža Frančiška
Porušeno mesto Mariupol. FOTO: Vatican Media

Matere iz Mariupola se po pomoč obračajo na papeža Frančiška

Kardinal Michael Czerny, začasni prefekt Dikasterija za spodbujanje celovitega človekovega razvoja, je papežu Frančišku posredoval pismo, ki ga nanj naslovila skupina žensk, ujetih v ukrajinskem mestu Mariupol. V njem je klic na pomoč po posredovanju pri evakuaciji iz obleganega mesta.

Pred rusko invazijo je v Mariupolu živelo približno 400.000 ljudi. V sedmih tednih obleganja in bombardiranja je bilo strateško pristaniško mesto na Azovskem morju zravnano s tlemi, več tisoč civilistov je bilo ubitih, približno 100.000 ljudi pa je še vedno ujetih brez hrane, elektrike, pitne vode ali zdravil. Ukrajinska in ruska stran se pogosto obtožujeta, da sta ovirali evakuacijo iz mesta, ob vsem tem pa trpijo nedolžni ljudje.

Pod pismo podpisani mame, žene in otroci

Skupina ukrajinskih žensk iz Mariupola je v tej nezavidljivi situaciji naslovila pismo na papeža Frančiška, v katerem ga prosi za njegovo podporo, da bi lahko evakuirali civiliste in ranjene vojake. Pod dve strani dolgo pismo so se podpisali mame, žene in otroci branilcev Mariupola, kardinalu Czernyju pa ga je predal novinar Saken Ajmurzajev z ukrajinske državne televizije, poroča Vatican News.

Kardinal Czerny je za vatikanske medije povedal, da pismo »daje dodatne dokaze o tem, kar je papež Frančišek pripovedoval od začetka vojne«, zlasti v velikonočnem sporočilu Urbi et Orbi (Mestu in Svetu), »ko je jasno govoril o iracionalnosti popolne vojne.«

Pod dve strani dolgo pismo so se podpisali mame, žene in otroci branilcev Mariupola.

Mesto pepela

Vsebina pisma pripoveduje o trpljenju in agoniji potolčenega mesta, ki se je, kot pravijo Ukrajinke, zaradi tednov neusmiljenega bombardiranja »sesedlo v pepel« in je postalo epicenter »humanitarne katastrofe brez primere v Evropi 21. stoletja.«

Pismo postavlja pod vprašaj dopustnost obleganja mesta, ki vključuje neupravičene napade ter uničenje in neizrekljivo trpljenje za tiste, ki bi jih moralo zaščititi mednarodno humanitarno pravo.

Še vedno je mogoče pomagati 

Matere zato pozivajo papeža Frančiška, da posreduje, saj želijo, da bi civiliste in poškodovane vojake, ki jih ni mogoče zdraviti, čim prej evakuirati iz mesta. Kljub temu, da se število umirajočih vsak dan povečuje, je še vedno mogoče pomagati trpečim, piše v pismu.

»Ta peticija je naslovljena tudi na vse tiste, ki lahko pomagajo pri odpiranju humanitarnih koridorjev in doseganju premirja. To zahtevajo trenutno razmere,« je pripomnil kardinal Czerny.

Pomoč papeža Frančiška pri evakuaciji iz Mariupola bi postalo resnično očetovsko dejanje, pomoč dobrega pastirja in resnično dejanje usmiljenja. (iz vsebine pisma)

1000 civilistov ujetih v jeklarni Azovstal

V pismu matere opozarjajo, da so med približno 1000 civilisti, ki so našli zatočišče v oblegani jeklarni Azovstal, večinoma ženske in otroci. »Na začetku bojev so ti ljudje mislili, da jim bo vojska zagotovila ne le varnost, ampak tudi možnost, da dobijo hrano, vodo in zdravstveno oskrbo,« so zapisali v pismu. Namesto tega je to, kar se je sprva zdelo kot trdnjava, zdaj postalo »past«.

Pomoč papeža Frančiška pri evakuaciji iz Mariupola »bi postalo resnično očetovsko dejanje, pomoč dobrega pastirja in resnično dejanje usmiljenja,« še piše v zaključku pisma.

Nalaganje
Nazaj na vrh