Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Matevž Mehle: Matt Fradd prinaša to, kar v Sloveniji pogrešamo

Objava: 05. 04. 2024 / 07:53
Oznake: Dogodek, Mladi
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2024 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Matevž Mehle: Matt Fradd prinaša to, kar v Sloveniji pogrešamo
O obisku priljubljenega katoliškega ustvarjalca smo se pogovarjali z Matevžem Mehletom. FOTO: Tatjana Splichal

Matevž Mehle: Matt Fradd prinaša to, kar v Sloveniji pogrešamo

Matt Fradd, pričevalec in zagovornik katoliške vere ter ustvarjalec podkasta Pints With Aquinas, bo kmalu obiskal Slovenijo. V Ljubljani se bomo lahko z njim srečali v petek, 12. aprila. Z Matevžem Mehletom, direktorjem Katoliške mladine, ki je Fradda povabila v Slovenijo, smo se pogovarjali o razlogih za to. Kaj bo gost »prinesel« k nam?

Glede na to, da smo se srečali zaradi gostovanja katoliškega »vplivneža« Matta Fradda v Sloveniji – katere vse katoliške »vplivneže« še spremljate?

Včasih sem veliko bolj spremljal določene osebe, zdaj veliko raje iščem vsebine. Se pravi, ali je to vsebina, ki jo trenutno potrebujem za pastoralo, govore ali duhovne vaje. In tudi kaj me intelektualno gradi, kaj gradi mojo vero, moje poznavanje vere, kje grem lahko globlje.

V zadnjem času rad pogledam predvsem, če ima Matt Fradd kakšnega dobrega gosta. Drugače pa spremljam še »vplivneže«, kot so Jonathan Pageau (ki je sicer pravoslavni kristjan, ampak dobro prepoznava predvsem simboliko v današnji pop kulturi), Scott Hahn, Mike Schmitz, Trent Horn in podkast What God is Not, ki ga vodita sestra Natalia in duhovnik bizantinskega obreda Michael O'Loughlin.

Družina je soorganizatorka obiska Matta Fradda. Ob tej priložnosti bomo izdali njegovo knjigo Kje najti srečo?

Matt je vabilo v Slovenijo prejel s Katoliške mladine. Kako ste izvedeli, da sploh obstaja možnost, da pride?

Tisti, ki mu bolj redno sledijo, so mi povedali, da prihaja poučevat v Avstrijo. To je bila zelo lepa priložnost za povabilo, saj drugače ni realno, da bi ga povabili samo v Slovenijo, bilo bi enostavno predrago. Tako pa sem uporabil nekaj zvez in dobil njegov naslov, kmalu pa je tudi sam na družbenih omrežjih objavil, da prihaja v Avstrijo in da je že dobil več vabil za druge evropske države (med drugim takrat tudi že naše vabilo), in povabil še ostale, naj mu pišejo. Potem so se odločili, katere države bo obiskal, in med njimi je tudi Slovenija.


Zakaj pa ste ga pravzaprav povabili v Ljubljano?

V naših krogih je ogromno mladih, ki ga spremljajo, zato se nam je glede na njihovo zanimanje to zdelo neko logično dejanje. Sam sem ga že poslušal v živo in se mi zdi, da zna zelo dobro nagovoriti. Matt ponuja nekaj, kar v Sloveniji pogrešamo. Pri nas nimamo tako dobro razvitega kroga laikov, ki bi znali intelektualno in hkrati na dostopen način predstaviti vsebine vere, kar gre njemu zelo dobro.

Pri Družini bo izšla knjiga Matta Fradda Kje najti srečo? Naročite jo lahko tudi prek spleta.

Fraddovo knjigo Kje najti srečo? si lahko v prednaročilu zagotovite TUKAJ.

Kdaj torej pride? Kdaj in kje se bo možno srečati z njim?

V Sloveniji bo z družino tri dni. Za zdaj je že potrdil nekaj intervjujev. Osrednji dogodek, kjer nas bo nagovoril, pa bo v petek, 12. aprila, ob 19. uri v telovadnici Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu. Najprej smo načrtovali dogajanje v avli osnovne šole, ker pa je bilo hitro razdeljenih zelo veliko vstopnic, smo se odločili za večji prostor.

Matt Fradd je Avstralec, ki si je dom in družino ustvaril v ZDA. FOTO: Arhiv Družine

Kaj je namen tega dogodka? O čem bo Matt govoril in koga bo nagovoril?

Njegov cilj je nagovoriti predvsem mlade odrasle, torej študente in mlade zaposlene. To je tudi v osnovi publika, ki jo Matt nagovarja v svojem podkastu. V prvem delu dogodka bo predstavil svojo zgodbo spreobrnjenja od agnostika do katolika, v drugem delu pa bo govoril o temi, ki se mi zdi zelo aktualna in ključna, in sicer o upanju, ki ga imamo v Kristusu. Trenutno živimo v času, ki je malce zmeden. Matt želi povedati, kako v vsem tem videti bistvo. Na koncu, torej v tretjem delu, bo odgovarjal na vprašanja. Po vsem tem sledi še možnost, da se z njim srečate in spregovorite nekaj besed.

Torej bo lahko vprašanja zastavil kdorkoli?

Ja. Na naših dogodkih se preko aplikacije napiše vprašanje, lahko tudi glasuješ za druga vprašanja, ki so postavljena. Na odru bo moderator ta vprašanja zastavil Mattu.

Brezplačne vstopnice za dogodek so na voljo na spletni strani Katoliške mladine.

Komu bi vi osebno priporočili, da se udeleži tega dogodka?

Prvi del, ki bo pričevanje, lahko osebno nagovori kogarkoli. Bi rekel, da je primeren tudi za ljudi, ki niso tako blizu Cerkve. Za nekoga, ki resno razmišlja o tem, je pričevanje lahko neka izkušnja, ki ga prepriča, da se vrne k Cerkvi. Ali pa koga nagovori, da začne razmišljati, da bi se vrnil.

Drugi del pa bo nagovoril predvsem katoličane, ki si želijo več in ki se v današnjem svetu mogoče počutijo zmedene in ne vedo točno, kako se znajti. Se mi zdi, da zelo hitro pozabimo, da je Kristus tisti, ki vodi Cerkev, da imamo v Njem upanje in spodbudo.

Matevž Mehle na dogodek vabi tudi vse, ki dvomijo. FOTO: Katoliška mladina

Torej lahko pride tudi kdo, ki ni veren, kajne?

Seveda, se mi zdi, da ga bosta nagovorila oba dela. Pri Američanih izstopa to, da znajo vsebino zelo dobro predstaviti. In mislim, da je to odlična priložnost, da lahko mogoče s seboj pripelješ prijatelja, ki ima dvome, ki se je malo oddaljil ali pa samo potrebuje spodbudo, da začne resneje razmišljati o svojem odnosu z Bogom.

Če ne veš, kako bi nagovoril prijatelja, ga torej lahko povabiš na ta dogodek, ki bo služil kot iztočnica za debato.

Absolutno. Najtežje sami kar tako načnemo sproščen pogovor o Jezusu in veri. Veliko lažje je reči: »A greva na tale dogodek?« in potem se vprašanja začnejo porajati kar sama. To je super vstopna točka.

Preberite tudi: Spoznajte Matta Fradda, ki aprila prihaja v Slovenijo!

Matt Fradd je Avstralec, ki živi v ZDA. Verjetno to pomeni, da bo dogodek potekal v angleškem jeziku. Kaj pa, če kdo ne razume angleško?

Načrtujemo, da bomo imeli za tiste, ki ne razumejo angleško, prevajanje preko slušalk. Tako da jezik ni ovira.

Se bo poleg nagovora in odgovarjanja na vprašanja dogajalo še kaj?

Ja, Matt je želel, da so med njegovim govorom na voljo spovedniki. Tako bodo poslušalci imeli tudi možnost za spoved. To se mi zdi velika modrost. Tudi sicer Katoliška mladina na svojih dogodkih skuša nuditi spoved. Ker če te nekdo ali nekaj nagovori, je prvi korak do Boga ta, da mu prepustiš svojo grešnost. In se mi zdi zelo dobro, če tega trenutka kot Cerkev ne zamudimo.

Poleg tega se dogovarjamo tudi za možnost podpisovanja – Založba Družina bo namreč ob tej priložnosti izdala njegovo knjigo.

Ne pride predavat duhovnik, ampak laik, ki je prepoznal svoje poslanstvo v oznanjevanju. FOTO: FB Capturing Christianity

Zakaj je ta dogodek pomemben za slovenske katoličane? Kaj nam nagovor Matt Fradda lahko da?

Sploh drugi del nam lahko da priložnost za odkrit pogovor o tem, kako vidimo trenutno stanje Cerkve v kontekstu današnjega sveta. V slovenskem prostoru dostikrat zmanjka časa za tak pogovor ali pa si ga ne upamo odpreti. Pa tudi pogovor o tem, kako živimo kot Jezusovi učenci, v čem je naše upanje in v kaj polagamo svojo vero. Kako sredi tega sveta ohraniti svojo identiteto in slediti Kristusu, ki je temelj, in kako to na dostopen način predstaviti ljudem, ki so izven Cerkve, ki so mogoče bili krščeni, pa so zdaj oddaljeni, hkrati pa ne zaradi tega poplitviti naše vere. Mislim, da je to debata, ki je res ključna za prihodnost naše Cerkve, in upam, da bo ta dogodek vstopna točka za začetek takih pogovorov. To je moje upanje za ta dogodek.

Mislim, da je to debata, ki je res ključna za prihodnost naše Cerkve, in upam, da bo ta dogodek vstopna točka za začetek takih pogovorov.

Pomembno se mi zdi tudi, da ne pride predavat duhovnik, ampak laik, ki je prepoznal svoje poslanstvo v oznanjevanju, v apologetiki, v zagovoru katoliške vere. In ki to dela na zelo učinkovit način. In od tega tudi živi. To se mi zdi en tak lep zgled, kaj je možno.

Omenili ste, kaj vse lahko »dobimo« od Matta Fradda in Američanov. Mislite, da lahko tudi mi, slovenski katoličani, kaj »ponudimo« njemu oz. njim?

Zgodovino, kulturo in tradicijo. Američani tega nimajo, zato se tisti, ki so odprti, dostikrat ozirajo po Evropi in to iščejo tukaj. Slovenija ni izjema – ima kulturo in kulturno dediščino, prežeto s krščanstvom, vero in pobožnostjo. Konec koncev so evropska tla tla, po katerih so stopali mučenci in veliki svetniki. Te zgodbe pristnih pričevalcev za Kristusa so vsekakor vredne pozornosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh