Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mattarella odlikoval osem Slovencev

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 10. 2022 / 11:45
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2022 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mattarella odlikoval osem Slovencev
Sergio Mattarella pred Kvirinalom v Rimu. FOTO: Wikimedia Commons

Mattarella odlikoval osem Slovencev

Red za zasluge Republike Italije so po poročanju TDD Rai prejeli Helena Jaklitsch, Anže Logar, Tomaž Kunstelj in Vojko Volk.
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je nekdanji ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch, nekdanjemu zunanjemu ministru Republike Slovenije Anžetu Logarju, nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije v Rimu Tomažu Kunstlju in nekdanjemu generalnemu konzulu Republike Slovenije v Trstu Vojku Volku podelil najvišja priznanja države. S tem so pridobili naziv vitez velikega križa Reda za zasluge Republike Italije.

Stopnjo velikega častnika so prejeli Petra Aršič, Alja Brglez, Smiljana Knez in Boštjan Žekš. 

Kot poroča TDD Rai, so na seznamu zadnjih odlikovanj, ki jih je ob letošnjem prazniku italijanske republike 2. junija podelil predsednik republike Sergio Mattarella na predlog predsedstva vlade tudi štiri najvišja odlikovanja za predstavnike Republike Slovenije.
Podelitev odlikovanja priča o naklonjenosti in priznanju za zasluge pri promociji in poglabljanju dvostranskih odnosov med Italijo in Slovenijo, piše v spremnem pismu. "Podelitev odlikovanja priča o naklonjenosti za zasluge pri promociji in poglabljanju dvostranskih odnosov med Italijo in Slovenijo."
Mattarella je isto odlikovanje že podelil tudi tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, in sicer 20. julija 2020, ko mu ga je vročil na tržaški prefekturi ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu in ob podpisu dogovora, s katerim se je začel postopek vračanja zgodovinske stavbe Slovencem.

Slovenski predsednik Borut Pahor je italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli pred enim letom, 21. oktobra 2021, podelil red za izredne zasluge.


Nalaganje
Nazaj na vrh