Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meč sv. Mihaela od Irske do Izraela

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 09. 2017 / 08:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2021 / 08:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Meč sv. Mihaela od Irske do Izraela

Meč sv. Mihaela od Irske do Izraela

Sedem samostanov je bilo neodvisno drug od drugega zgrajenih v različnih stoletjih.

Skrivnostna namišljena črta med seboj povezuje sedem samostanov od Irske do Izraela. Zgolj naključje? Razdalje med temi sedmimi svetišči so precejšnje, in vendar samostani stojijo »v ravni črti«. Zgrajeni so bili neodvisno drug od drugega, v različnih stoletjih, vsi pa so povezani z nadangelom Mihaelom.

Legenda pravi, da je »sveta črta nadangela Mihaela« predstavlja zamah z mečem, ki ga je nadangel zadal hudiču in ga poslal v pekel.

Kakor koli že, presenetljivo je, kako so ta svetišča med seboj dejansko »poravnana«. Osupljive so tudi podrobnosti te poravnave: trije najpomembnejši kraji, Mont St. Michel v Franciji, Sacra di San Miguel v dolini Val de Susa (Italija) in Monte Sant’Angelo v Garganu (Italija), so med seboj enako oddaljeni, okoli 1.000 kilometrov. To naj bi spominjalo na opomin nadangela Mihaela, da morajo verni biti pravični in stopati po ravni poti.

Črta povezuje naslednje kraje:

1) Skellig Michael (Irska)



Črta se začne na Irskem, na majhnem otoku jugozahodno od irske obale, kjer se je nadangel Mihael prikazal sv. Patriku, da bi mu pomagal Irsko osvoboditi iz hudičevih krempljev. Tu stoji prvi samostan na črti, Skellig Michael ali Mihaelova skala.

2) St. Michael’s Mount (Anglija)



Črta se nadaljuje proti jugu in se ustavi na St. Michael’s Mount, otočku pred obalo Cornwalla, ki se ob oseki poveže s kopnim. Tu naj bi nadangel Mihael nagovoril skupino ribičev.

3) Mont St. Michel (Francija)



Sveta črta se nadaljuje proti Franciji, do naslednjega znamenitega otoka Mont Saint-Michel, kjer naj bi se prav tako prikazal sv. Mihael. Lepota tega svetišča in zaliv, v katerem stoji, privabljata množice romarjev in turistov, samostan pa je bil leta 1979 uvršče na seznam Unescove dediščine. Na tem mestu je nadangel Mihael leta 709 naročil sv. Aubertu, škofu iz Avranchesa, naj zgradi cerkev na skali. Škof je nemudoma začel z delom, benediktinski samostan pa je bil v celoti postavljen leta 900.

4) Sacra Di San Michele (Italija)



Okoli 1.000 kilometrov stran, v dolini Val de Susa v Piemontu, je zrasel četrti samostan: Sacra di San Michele. Ista ravna črta to svetišče povezuje z drugimi samostani, posvečenimi sv. Mihaelu. Gradnja opatije se je začela okoli leta 1.000, skozi stoletja pa so prvotni zgradbi dodajali vedno nove prizidke. Benediktinci so postavili tudi gostišče, saj se je tu ustavljalo veliko romarjev.

5) Santuario di San Michele Archangelo (Italija)



Še tisoč kilometrov naprej v ravni črti pridemo do Puglie, kjer je nedostopna jama postala sveti kraj: svetišče sv. nadangela Mihaela. Zgodovina kraja sega v leto 490, ko se je nadangel Mihael prikazal sv. Lovrencu Maioranu iz Siponta, ta pa je po prikazanju na tem kraju začel graditi svetišče v Garganu v italijanski pokrajini Apuliji.

6) Samostan nadangela Mihaela na otoku Simi (Grčija)



Iz Italije po nadangelovih stopinjah pridemo do šestega svetišča na otoku Simi v Grčiji. V samostanu hranijo trimetrski kip nadangela Mihaela, enega izmed največjih na svetu. Svetišče je priljubljen romarski cilj grških pravoslavnih kristjanov.

7) Samostan Stella Maris v Hajfi (Izrael)



Sveta črta se zaključi v Izraelu, v karmeličanskem samostanu v Hajfi. Tu je bil v 12. stoletju ustanovljen karmeličanski red. Prerok Elija se je na tem mestu sprl z Baalovimi preroki (1 Kr 18).

(Op.: Sedem samostanov se na zemljevidih po Mercatorjevi projekciji nahaja na ravni črti. Če jo prenesemo na globus, pa predstavlja krožnico.)

Vir: www.aleteia.org / kath.net
Foto: Aleteia / splet (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh