Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med novimi člani Papeške akademije znanosti tudi nobelovec

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 04. 2022 / 08:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med novimi člani Papeške akademije znanosti tudi nobelovec
Nobelovec Stanley B. Prusiner, nov član Papeške akademije znanosti. FOTO: Wikipedia

Med novimi člani Papeške akademije znanosti tudi nobelovec

Papež Frančišek je v teh dneh imenoval nove člane Papeške akademije znanosti in Papeške akademije za družbene vede, med njimi pa je tudi Nobelov nagrajenec.

Novi član Papeške akademije znanosti je torej tudi ameriški zdravnik Stanley Ben Prusiner, ki vodi Inštitut za nevrodegenerativne bolezni na »Univerzi Kalifornija« v San Franciscu, leta 1997 pa je prejel Nobelovo nagrado za medicino.

V zadnjih desetletjih je Papeška akademija znanosti vključevala številna znana imena s področja znanosti, med drugim Stephena Hawkinga, Maxa Plancka in Otta Hahna.

Papeška akademija znanosti je bila ustanovljena leta 1603; njen sedež je renesančna stavba v Vatikanskih vrtovih. Papež Frančišek je pred kratkim za novega kanclerja tradicionalne akademije imenoval ganskega kardinala Petra Turksona. V zadnjih desetletjih je akademija vključevala številna znana imena s področja znanosti, med drugim Stephena Hawkinga, Maxa Plancka in Otta Hahna.

Papež Frančišek je leta 2019 obiskal kongres Papeške akademije znanosti. FOTO: Vatican Media

»Bolezen norih krav«

Stanley Ben Prusiner, rojen leta 1942, je diplomiral iz kemije na Univerzi Pensilvanije, kjer je pozneje pridobil še naziv doktorja medicine, dejaven pa je tudi na področju nevrologije.

Najbolj je zaslovel s svojo hipotezo o vzrokih za govejo spongiformno encefalopatijo oz. t.i. »bolezen norih krav« in njeno ustreznico pri človeku, Creutzfeldt-Jakobovo bolezen. Kot povzročitelja je izpostavil prione, razred napačno razvitih beljakovin, ki imajo sposobnost avtoreplikacije.

Za svoja odkritja na tem področju je leta 1997 prejel Nobelobo nagrado za fiziologijo ali medicino, imenovan pa je bil tudi za člana več akademskih ustanov po svetu. (Vir: Wikipedia)

Nalaganje
Nazaj na vrh