Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna karitas zaskrbljena za stanje v Zimbabweju

Objava: 08. 11. 2007 / 11:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mednarodna karitas zaskrbljena za stanje v Zimbabweju

Generalna tajnica Caritas Internationalis, Lesley Anne Knight, je državo Zimbabve označila za tragedijo. Poudarila je, da bo v primeru poslabšanja razmer v državi ena tretjina Zimbabvijcev zapadla v stradanje. Če ne prejmejo prehrambenih paketov, ki bi zadostovali za preživetje naslednjih šestih mesecov, se bo več kot 4 milijone ljudi na začetku naslednjega leta nuno soočilo s stradanjem. Dobrodelna organizacija zato načrtuje povečanje sredstev in nabirk, s katerimi bi do aprila prihodnje leto zagotovila hrano več kot 100.000 ljudem. Knightova je povedala, da prebivalci Zimbabveja zelo trpijo. Njihov letošnji pridelek je bil zaradi pičlih padavin in slabo izvedene kmetijske reforme skromen in za 40% nižji do lanskega. Trgovine so prazne - gospodarska kriza se namreč še poostruje - zdravstveni sistem, vzgojno-izobraževalne ustanove in kmetijske zadruge so propadle. Tisti Zimbabvejci, ki zmorejo, skušajo uiti tragediji. Caritas Internationalis je sprožila akcijo zbiranja denarnih sredstev, njen cilj pa je zbrati 7 milijonov ameriških dolarjev. Statistike o razmerah in potrebah ljudi, ki jih navajajo dobrodelne organizacije, so strah zbujajoče. Družine na podeželju so letos pridelale zgolj 50 kilogramov koruze na osebo.

Podhranjenost otrok je od lanskega novembra narasla za 12 %. Ljudje v mestih se spopadajo z 80 % brezposelnostjo in 8.000 % inflacijo, zaradi česar so osnovni prehrambeni izdelki za večino predragi. Če mednarodna skupnost ne bo zapolnila primanjkljaja hrane, bo Zimbabve zapadel v humanitarno krizo, opozarja Knightova in izraža upanje, da bo denar, ki ga zbira Caritas Internationalis, prišel v prave roke. Zimbabvejska vlada mora zajamčiti, da bo hrana prišla v prave roke in ubrati nove politike in politične reforme, ki bodo omogočile razvoj države in jo bodo zopet naredili sposobno samo sebe nahraniti, poudarja Knightova. Dogovor o uvozu hrane v Zimbabve je že sklenjen, vendar količina za uvoz predvidene hrane ne bo zadostovala za vse prebivalstvo, pač pa bo potrebno nahraniti še 10 % preostalih prebivalcev. Dobrodelne organizacije še poročajo, da neugodne razmere poslabšuje tudi epidemično širjenje virusa HIV in aidsa, ki ogroža 20 % življenj, starih od 19 do 29 let. Strokovnjaki pa sedaj življenjsko dobo Zimbabvejcev in Zimbabvejk ocenjujejo na manj kot 40 let.

Skrb nad razmerami v Zimbabveju so izrazili tudi cerkveni voditelji. Ti vlado predsednika Roberta Mugabeja obtožujejo za gospodarski in socialni propad države, za kršenje pravice do svobode in drugih temeljnih človekovih pravic ter za neuspehe v boju zoper korupcijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh