Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna konferenca o pogrešanih osebah

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 09. 2021 / 14:32
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodna konferenca o pogrešanih osebah
Preiskovanje primerov pogrešanih oseb sodi med prednostne naloge Slovenske policije v času predsedovanja Svetu EU. FOTO: MNZ

Mednarodna konferenca o pogrešanih osebah

Ljubljana danes in jutri gosti mednarodno konferenco o pogrešanih osebah, s poudarkom na pogrešanih otrocih.

Srečanje poteka pod okriljem Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe, ki deluje v okviru Delovne skupine za kazenski pregon Sveta EU, in v sodelovanju z AMBER Alert Europe.

Na leto pogrešanih med 400 in 600 oseb

Kot je v izjavi za medije dejal vodja mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe Damjan Miklič, je v Sloveniji na leto prijavljenih med 400 in 600 oseb, med katerimi je tretjina mladostnikov ali otrok. Večino jih najdejo v enem dnevu, več kot 90 odstotkov otrok pa v štirih urah, navaja STA. Po podatkih policije je v Sloveniji trenutno pogrešanih 237 oseb. Miklič je ob tem dodal»Namen konference je podajanje novih znanj, izmenjava izkušenj in praks ter skupni pristop k obravnavi pogrešanih oseb, s čimer bomo povečali možnosti, da pogrešane osebe čim prej in varno vrnemo domov.«

Hojs: Iskanje pogrešanih oseb je zahtevno področje

Notranji minister Aleš Hojs je poudaril, da je iskanje in preiskovanje primerov pogrešanih oseb zelo pomembno in zahtevno področje policijskega dela, »zato smo ga uvrstili med prednostne naloge našega ministrstva in policije med predsedovanjem Svetu EU.«

Slovenska policija temu področju posveča veliko pozornosti, pri čemer gre v večini primerov za ljudi iz najbolj ranljivih skupin, kot so otroci in starejši ljudje s starostnimi boleznimi, ki še najbolj potrebujejo hitro in učinkovito pomoč. (Aleš Hojs, minister za notranje zadeve)

»Slovenija ena najvarnejših držav«

Ustanovitelj in predsednik AMBER Alert Europe ter vodja Sekretariata Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešanje osebe (PEN – MP) Frank Hoen je dejal, da je Slovenija ena najvarnejših držav v Evropi.

Slovenska policija je zgled na vseh področjih policijskega dela, vključno s pogrešanimi osebami. Slovenski policiji se zahvaljujem, da je skupaj z nami organizirala ta pomemben dogodek, in ji želim uspešno delo v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Prepričan sem, da bo pri tem zelo uspešna. (Frank Hoen, vodja Sekretariata Mreže policijskih strokovnjakov za pogrešanje osebe (PEN – MP)

Pomemben je takojšen odziv

Pri pogrešitvi osebe je zelo pomemben takojšen odziv policistov ob prijavi njenega izginotja, razjasnitev dejanskega stanja in preiskava vseh možnih osebnih in drugih dejavnikov, zaradi katerih je oseba nenadoma in nepričakovano zapustila svoje življenjsko ali delovno okolje. »Teh dejavnikov v večini primerov ne vidijo in ne prepoznajo niti najbližji svojci, prijatelji ali sodelavci. Gre za izjemno stresno situacijo, tako za pogrešanega kot tudi za njegove bližnje, kar še dodatno povečuje zahtevnost policijskega dela,« izpostavljajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Strokovnjaki govorijo tudi o orodjih in sodobnih pristopih pri iskanju pogrešanih oseb, kot so uporaba dronov, psihološko profiliranje, zavarovanje materialnih sledi, vpliv spolne zlorabe na beg otrok in pomoč javnosti pri odkrivanju pogrešanih oseb. FOTO: MNZ

Številčna udeležba

Poleg policijskih strokovnjakov iz več kot 20 evropskih držav na konferenci sodelujejo tudi predstavniki Interpola, Europola, Frontexa, Cepola, Bavarske policije ter policijskih akademij iz Zagreba in Spodnje Saške v Nemčiji. Prisotni so tudi predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva RS ter organizacij, kot so Tom telefon, Planinska zveza Slovenije, Unicef, Ključ, in tujih organizacij, kot sta Österreich findet euch in Locate International.

Nalaganje
Nazaj na vrh