Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu« vabi tudi letos

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 08. 12. 2022 / 07:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 11:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu« vabi tudi letos
Mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu« bo na ogled od četrtka, 8. decembra 2022, do nedelje, 8. januarja 2023. FOTO: Vatican Media

Mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu« vabi tudi letos

V Vatikanu tudi v letošnjem adventno-božičnem času pripravljajo mednarodno razstavo »100 jaslic v Vatikanu«, na kateri bo razstavljenih okoli 120 jaslic iz različnih evropskih držav, med njimi tudi iz Slovenije. Slovesno odprtje razstave je predvideno na današnji praznik Brezmadežne.

Dikasterij za evangelizacijo je za razstavni prostor tudi tokrat, že petič po vrsti, izbral Berninijevo stebrišče na Trgu sv. Petra. Kot poroča Radio Vatikan, bo mednarodna razstava, ki prikazuje jaslice kot izraz vere in umetniško delo, na ogled od četrtka, 8. decembra 2022, do nedelje, 8. januarja 2023.

Letos bo na ogled 120 jaslic iz različnih evropskih držav, poleg Slovenije tudi iz Ukrajine, Madžarske, Slovaške, Hrvaške in Malte, ter prav tako iz drugih držav po svetu, recimo iz Tajvana, Venezuele in Gvatemale. Mnoge države zastopajo veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Na ogled so tudi jaslice, postavljene v vojni kontekst: s. Teodozija Polotniuk iz Ukrajine je dogodek Jezusovega rojstva umestila v kletne prostore zgradbe, ki spominja na metalurško tovarno Azovstal v Mariupolu.

Sodelujejo tudi mnoga podjetja in organizacije, med njimi rimsko podjetje za javni prevoz Atac, ki je jaslice postavilo v značilen rdeči avtobus, ali pa Dnevni rehabilitacijski center regionalnega zdravstvenega sistema Asl. Z zanimivimi jaslicami se razstavi pridružujejo učenci mnogih šol iz italijanske pokrajine Lacij, ki bodo Jezusovo rojstvo predstavili z vso mladostno domišljijo in ustvarjalnostjo.

Jaslice so narejene iz zelo različnih materialov, kot so časopis, blago, pluta, les, keramika in glina. Mnogi umetniki so se odločili svoje jaslice povezati z izzivi in problemi današnjega sveta. Na ogled bodo jaslice, postavljene v vojni kontekst: te je v Ukrajini izdelala s. Teodozija Polotniuk iz eksarhata v Donecku. Jaslice je umestila v kletne prostore zgradbe, ki spominja na metalurško tovarno Azovstal v Mariupolu. Nekatere jaslice opozarjajo na izredne podnebne razmere, druge na tragične dogodke migrantov v Sredozemlju. Na ogled bodo tudi značilne jaslice iz Viterba in jaslice, ki so jih pripravila italijanska jasličarska društva.

Nalaganje
Nazaj na vrh