Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava jaslic pod božično smreko z »vatikanskim« pridihom [FOTO]

Za vas pišejo:
Ana Čadež, K. H.
Objava: 15. 12. 2021 / 16:41
Oznake: Božič, Dogodek
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 20:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava jaslic pod božično smreko z »vatikanskim« pridihom [FOTO]
V galeriji Družina so na ogled jaslice šestih ustvarjalk. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava jaslic pod božično smreko z »vatikanskim« pridihom [FOTO]

V galeriji Družina so od danes do 6. januarja na ogled jaslice šestih ustvarjalk: Ane Korenč, Anke Trpin, Metke Prezelj, Majde Kržič, Nike Mravlja in Sabine Šegula. Razstavo jaslic je na tiskovni konferenci ob predstavitvi božične okrasitve papeških bazilik v Vatikanu in Rimu odprl urednik revije Jaslice Igor Vojinovič.

Na odprtju razstave jaslic je Igor Vojinovič spomnil na misel papeža Frančiška izpred nekaj dni, ko je sprejel delegacijo iz Peruja, od koder letos prihajajo jaslice za Trg sv. Petra, ter delegacijo iz Trentina, ki je podarila božično drevo (lani ga je podarila Slovenija): »Bog prihaja, da bi prebival z ljudmi. Na zemlji si postavi dom, da bi z nami ostal in sprejel našo življenjsko resničnost, v kateri preživljamo svoje dneve. To je tisto, kar nas učijo jaslice. Bog se ob božiču ne razodeva kot nekdo, ki je visoko, da bi vladal, ampak kot Tisti, ki se poniža, majhen in ubog, kot sopotnik, da bi služil: to pomeni, da moramo, če želimo biti podobni njemu, slediti poti služenja.«

Razstavo jaslic je odprl urednik revije Jaslice Igor Vojinovič. FOTO: Tatjana Splichal

800 let postavljanja jaslic, 30 let društva jasličarjev, 25 let izhajanja revije Jaslice

Bliža se 800. obletnica, odkar je sv. Frančišek Asiški v Grecciu, vasici nad Assisijem, postavil prve žive jaslice, tradicija postavljanja jaslic pa je zelo stara tudi na Slovenskem, prvi so jih postavili jezuiti v 15. stoletju. Dolga je tudi zgodovina postavljanja jaslic v galeriji Družina, je povedal Vojinovič, s temi razstavami pa je povezana ustanovitev Društva ljubiteljev jaslic Slovenije in izhajanje revije Jaslice.

Razstava bo na ogled do 6. januarja 2022. FOTO: Tatjana Splichal

»Na prvi razstavi, decembra 1991, ki je bila še v prostorih nadškofijske knjižnice, se je porodila zamisel o ustanovitvi krovnega jasličarskega društva. Društvo je ustanovljeno dve leti pozneje, 5. 12. 1993, nekaj dni pred drugo Družinino razstavo jaslic. Razstavo si je tisto leto ogledalo 12.000 ljudi,« je povedal urednik revije Jaslice. S tretjo razstavo leta 1995, ki je bila že v prostorih današnje galerije Družina na Krekovem trgu, pa je bil napovedan izid prve številke revije Jaslice: »Izšli so prvi zametki revije, z rednim izhajanjem je revija začela leta 2001.« Društvo letos praznuje 30-letnico delovanja, revija pa 25-letnico izhajanja.

Jaslice za razstavo smo izbrali na podlagi razpisa, ki smo ga objavili v začetku oktobra v Družini. FOTO: Ksenja Hočevar

Šest kompletov jaslic in božično drevo z vatikanskimi okraski 

Igor Vojinovič je po nagovoru v galeriji Družina odprl razstavo šestih kompletov jaslic, ki so postavljene »pod« božično drevo, okrašeno z lesenimi okraski in okraski iz lubja, kot so lani krasili božično drevo na vatikanskem trgu. Tako si lahko od blizu in na dosegu roke ogledate, kar je lani prek televizijskih in fotografskih posnetkov občudoval ves svet.

Jaslice za razstavo pa smo izbrali na podlagi razpisa, ki smo ga objavili v začetku oktobra v Družini. Za razstavo smo izbrali šest kompletov jaslic, izdelanih iz različnih materialov: od volne, gline, čiške, lesa …

Jaslice Nike Mravlja. FOTO: Tatjana Splichal

Nika Mravlja, dijakinja Škofijske gimnazije v Vipavi, je letos za razstavo pripravila jaslice, ki jih je sama naklekljala. Postavljene so v votlino, vse skupaj pa je opremila še z vgrajeno svetlobo, ki razsvetljuje božični prizor.

Jaslice Metke Prezelj. FOTO: Tatjana Splichal

Metka Prezelj ustvarja svoje podobe v tehniki suhega polstenja z iglo. Ta tehnika je sicer v rabi za izdelavo različnih okraskov in figur, sama pa je naredila jaslice, ki so v celoti izdelane iz mikane volne. S posebno iglo, ki ima na koncu kaveljčke, prebada volno tako, da zajema volnena vlakna in jih tako poveže med seboj. Njene jaslice so bile razstavljene že po Sloveniji, sodelovala pa je tudi na razstavi »100 jaslic sveta« v Rimu.

Slovenske jaslice Ane Korenč. FOTO: Tatjana Splichal

Jutrovske jaslice Ane Korenč. FOTO: Ksenja Hočevar

Razstavljene so tudi jaslice v terakoti, tj. žgana glina jasličarke Ane Korenč, ki je prav tako v svojem dolgoletnem delovanju sodelovala na številnih razstavah, tako skupinskih kot tudi samostojnih doma in v tujini. Njene jaslice so izdelane v tehniki terakota in so potem različno obdelane v slovenski ali jutrov­ski varianti. Lahko so patinirane, barvane, voskane itd.

Jaslice Majde Kržič. FOTO: Tatjana Splichal

Tudi Majda Kržič izdeluje jaslice iz žgane gline; predstavlja se s t. i. slovenskimi jaslicami, kjer so na ogled tudi arhitekturni objekti, kriti s slamo ali skodlami. Vsako leto v župnijski cerkvi predstavi nove jaslice z drugo tematiko, z novimi objekti in figurami.

Jaslice Anke Trpin. FOTO: Tatjana Splichal

Anka Trpin je svoje glinene jaslice prvič razstavljala v Grobljah pri Domžalah, sledila so gostovanja na razstavah doma in v tujini. Njene figure premorejo veliko patosa in so prežete s slovenskim izročilom. Velja morda za edino jasličarko, ki človeškim likom nadene slovensko narodno nošo, prepoznavno tradicionalno gorenjsko nošo.

Jaslice Sabine Šegula. FOTO: Ksenja Hočevar

Sabina Šegula se je v adventu v galeriji predstavila z razstavo adventnih venčkov in adventne dekoracije. Priznana strokovnjakinja za floristiko in hortikulturo, ki bo tudi letos krasila baziliko sv. Petra v Vatikanu, poleg božične dekoracije prostora v galeriji razstavlja tudi svoje jaslice.

Razstavo jaslic v galeriji Družina spremljajo in bogatijo meditacije in poezija, da se obiskovalci v prostoru lahko zadržijo in ob prizorih v jaslih še globlje razmišljajo o tisti čudoviti noči, ko se je v jaslih rodil Odrešenik sveta. Razstava bo na ogled do 6. januarja 2022.

Več fotografij Ksenje Hočevar in Tatjane Splichal v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh