Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna vaja po močnejšem potresu na Počku

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 10. 2021 / 07:46
Oznake: Nesreča
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 07:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodna vaja po močnejšem potresu na Počku
Vojaki med vadbo postopkov bojevanja. FOTO: Bruno Toič

Mednarodna vaja po močnejšem potresu na Počku

Mednarodna vojaška vaja DRM2 EX21, ki poteka na slovenskih tleh od 18. oktobra in se danes končuje, sovpada s predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Osrednjo vajo sil Slovenske vojske v letu 2021 so izvedli na Počku.

Scenarij vaje je predvideval močnejši potres, aktiviranje državnega načrta civilne zaščite ter pomoč vojske pri zaščiti in reševanju civilistov. Ob tem so neidentificirane oborožene frakcije napadale kritično infrastrukturo in skušale onemogočiti okrevanje po naravni nesreči.

Različni elementi reševalne vaje

Na Počku so v prvem delu vaje prikazali gašenje požara, reševanje iz ruševin po potresu, reševanje iz visoke stavbe s helikopterjem in medicinsko evakuacijo. Sledil je prikaz boja v urbanem okolju, ki se je prav tako zaključil s helikoptersko medicinsko evakuacijo. Na statičnem delu pa so predstavili prečiščevanje vode, postopke dekontaminacije, inženirce, taktični lansirni most Eurobridge ter različne enote, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja, so po vaji sporočili organizatorji.

Med gašenjem požara: FOTO: Bruno Toič

Na klic Slovenske vojske se je odzvalo 19 držav

Poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Miha Škerbinc je povedal, da se je ideja o organizaciji mednarodne vojaške vaje v podporo predsedovanju Slovenije Svetu EU pokazala kot dobra in dodal: »Devetnajst držav je odgovorilo klicu Slovenske vojske in se nam pridružilo na vaji. Vaja je bila uspešna in brez incidentov.« Da je vaja uspeh, sta se strinjala tudi francoski general Laurent Marboeuf, zadolžen za mednarodne vojaške odnose, in predstavnik Vojaškega štaba Evropske unije Andre Denk.

Minister Tonin v pogovoru z vojaki po vaji. FOTO: Bruno Toič

Na vaji sodeluje več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric.

Pomembna usklajenost

Tovrstne vaje prispevajo k usklajenosti domačih ekip zaščite in reševanja. V primeru naravnih nesreč večjih razsežnosti pa je pomembno, da so domače ekipe usklajene tudi z ekipami iz naše bližnje in širše okolice. »Naravnih nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo. Današnja vaja je namenjena prav temu, da okrepimo našo pripravljenost na vse morebitne naravne nesreče, ki nam grozijo. Danes ste lahko opazili tudi dvonamenskost Slovenske vojske. Eno je njeno bojno delovanje, drugo pa je njen številčni prispevek pri različnih humanitarnih nalogah zaščite in reševanja,« je povedal minister za obrambo Matej Tonin.

Naravnih nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo. (Matej Tonin, minister za obrambo)

Krepitev sodelovanja

Vaja DRM2 EX21 je bila namenjena krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju naše države ter povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike. Vajo si je poleg ministra Tonina ogledal tudi načelnik GŠSV generalmajor Robert Glavaš in drugi visoki gostje.


Nalaganje
Nazaj na vrh