Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek mednarodne vojaške vaje o zaščiti, reševanju in vojaški mobilnosti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 10. 2021 / 07:53
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek mednarodne vojaške vaje o zaščiti, reševanju in vojaški mobilnosti
Mednarodna vaja bo potekala do 29. oktobra. FOTO: Tatjana Splichal

Začetek mednarodne vojaške vaje o zaščiti, reševanju in vojaški mobilnosti

V Sloveniji se danes začenja mednarodna vojaška vaja »Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost – DRM2 EX21«. Vojaška vaja, v kateri bo sodelovalo več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric, sovpada s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Gre za osrednjo vajo sil Slovenske vojske v letu 2021. Namenjena je krepitvi pripravljenosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji ter povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike (Luka Koper, Družba za avtoceste RS - DARS, Slovenske železnice), sporočajo z obrambnega ministrstva.

Vaje podnevi in ponoči

Vaja bo potekala v dnevnem in nočnem času. Za realno izvedbo vadbenih incidentov bodo uporabili manevrsko strelivo ter sredstva za simulacijo dima, poka, ognja in toksičnih spojin. Aktivnosti bodo izvajali skladno s sprejetimi dogovori z lokalnimi skupnostmi in na tak način, bodo te v najmanjši možni meri vplivale na civilno in naravno okolje.

Zmogljivosti na vaji prispevajo: Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Francija, Nemčija, Grčija, Italija, Madžarska, Kosovo, Luksemburg, Črna gora, Severna Makedonija, Slovaška, Češka, Poljska, Romunija, Slovenija.

Dejavnosti do 29. oktobra

V okviru treh osrednjih tematskih sklopov (zaščita in reševanje, vojaška mobilnost in vojaške operacije v zaledju) bodo na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, v Izobraževanem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije ter v občinah Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Ankaran, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje vadbene aktivnosti potekale do 29. oktobra.

Različne situacije na terenu

Več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric bo izvajalo prečiščevanje vode, zaščito in reševanje v gorah in urbanem okolju, detekcijo in uničevanje improviziranih eksplozivnih naprav, gašenje požarov, dekontaminacijo ob razlitju industrijskih toksičnih nevarnih spojin, obrambo na kibernetske napade, mednarodno koordinacijo premikov ter vojaške aktivnosti za zagotavljanje varnosti na ozemlju Slovenije v primeru kriznih razmer, še dodajajo na ministrstvu.

Kupi v trgovini

Cesar je vojsko odposlal
Zgodovina
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh