Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Animirani prikaz bombardiranj v 2. svetovni vojni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 10. 2021 / 06:59
Oznake: Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 07:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Animirani prikaz bombardiranj v 2. svetovni vojni
V okviru uradnega obiska v Sloveniji je namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, general Tim Radford, obiskal Park vojaške zgodovine v Pivki. FOTO: Ana Čič

Animirani prikaz bombardiranj v 2. svetovni vojni

V torek je v okviru uradnega obiska v Sloveniji namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, general Tim Radford, s soprogo Tracy in veleposlanico Združenega kraljestva Tiffany Sadler obiskal Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer so visok obisk izkoristili za zagon in predstavitev novega animiranega prikaza bombardiranj v 2. svetovni vojni v Evropi.

Park je nedavno podpisal memorandum o sodelovanju z britansko Univerzo v Lincolnu pri raziskovanju, muzejski obdelavi in predstavljanju zgodovinskega spomina na bombardiranja v Evropi. V okviru sodelovanja je Univerza, ki intenzivno sodeluje z ustanovo International Bomber Command Center (IBCC), za namene projekcije v muzeju Parku odstopila animacijo, ki na evropskem zemljevidu prikazuje bombardiranja sil Osi in zavezniških sil med vojno.

Opomin, naj se vsak dan trudimo za mir

Vodja digitalnega arhiva IBCC Heather Hughes poudarja, da gre za grafični prikaz intenzivnega zračnega bojevanja med vojno, ki mora biti vsem v opomin, naj se vsak dan trudimo za mir, strpnost in sodelovanje. Veleposlanica Tiffany Sadler pa je izpostavila močno povezanost Združenega kraljestva in Slovenije kot zaveznic v Natu: »Z velikim zadovoljstvom pozdravljam ta skupni projekt, ki je združil strokovnjake obeh držav.«

V okviru sodelovanja je Univerza v Lincolnu za namene projekcije v muzeju Parku odstopila animacijo, ki na evropskem zemljevidu prikazuje bombardiranja sil Osi in zavezniških sil med vojno. FOTO: Ana Čič

Bombardiranja povzročila največ trpljenja nedolžnih

Animacija je zanimiva, informativna in predstavlja obsežno delo skupine strokovnjakov različnih zvrsti, hkrati je sodelavcem Univerze v Lincolnu uspelo s pomočjo sodobne tehnologije prikazati obseg in potek 2. svetovne vojne v Evropu. Bombardiranja, zlasti mest, so namreč ena njenih pomembnih značilnosti, saj so – ob koncentracijskih taboriščih – povzročila največ trpljenja nedolžnih ljudi in 2. svetovno vojno tudi zaradi njih označujemo kot totalno vojno, v kateri je, prvič v zgodovini modernega vojskovanja, umrlo več civilistov kot vojakov.

Ohranjanje zgodovinskega spomina

Zato je treba, poudarjajo v Parku, ob ogledu animacije, začasno umeščene v razstavo Do pekla in nazaj, za marsikatero lučko, ki se pokaže na ekranu, videti tudi kri in solze mater, otrok, nemočnih starčkov in slišati njihov jok. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina naj bo, spodbujajo v Parku, sporočilo animacije predvsem poziv k miru in sožitju med narodi, ki ga današnji svet še posebej potrebuje.

Po besedah vodje modula za upravljanje kulturne dediščine Univerze Lincoln je Park odličen primer dobre prakse upravljanja kulturne dediščine. FOTO: Ana Čič

Muzejska prezentacija ostankov letala Spitfire MJ 116

Tudi sicer se Park vojaške zgodovine intenzivno vključuje v ohranjanje zgodovinskega spomina na delovanje Kraljevega letalstva (RAF) na slovenskem ozemlju, zlasti z muzejsko prezentacijo ostankov letala Spitfire MJ 116, predlani izkopanih na Ljubljanskem barju, junija letos pa je Park v vasi Suhorje postavil spomenik na lokacij padca drugega letala Spitfire, ki je na greben Brkinov strmoglavil ob koncu vojne.

Uspešen primer obnove kulturne dediščine

Sodelovanje med Parkom in Univerzo v Lincolnu, ki sta ji časopisa The Times in Sunday Times podelila laskav naziv »Moderna univerza leta 2021 v Veliki Britaniji«, bo še nadgrajeno tako, da bodo študentom univerze Park predstavili kot uspešen primer obnove kulturne dediščine in njene izrabe za razvoj turizma. Po besedah vodje modula za upravljanje kulturne dediščine Univerze Alessandra Pesara je Park odličen primer dobre prakse upravljanja kulturne dediščine, zato bo povezovanje z muzejem vsekakor pripomoglo k razumevanju te tematike.

Kupi v trgovini

Grozote vojne
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh