Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan dostojnega dela

Za vas piše:
STA
Objava: 07. 10. 2015 / 13:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mednarodni dan dostojnega dela

Letošnji mednarodni dan za dostojno delo poteka pod geslom Ustavimo korporativni pohlep.
Letošnji mednarodni dan za dostojno delo, ki ga Mednarodna konfederacija sindikatov zaznamuje od leta 2008, poteka pod geslom Ustavimo korporativni pohlep. Kot opozarja konfederacija, je le sedem odstotkov delavcev po svetu včlanjenih v sindikate, 7. oktober pa je odlična priložnost za širjenje sporočila sindikatov.

V sklopu svetovnega dneva po vsem svetu organizirajo pohode, konference in druge dogodke, letos pa opozarjajo, da gospodarska kriza še vedno bremeni delovne ljudi.

Mednarodna konfederacija sindikatov (ITUC) s sedežem v Bruslju predstavlja največjo mednarodno sindikalno organizacijo, ki združuje 175 milijonov delavcev iz 155 držav in 311 nacionalnih sindikalnih zvez.

Statistika dela v Sloveniji

V Sloveniji je bilo v drugem četrtletju po podatkih statističnega urada 924.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega 762.000 zaposlenih, 119.000 samozaposlenih in 43.000 pomagajočih družinskih članov. Med zaposlenimi je bilo takšnih s polnim delovnim časom skoraj 91 odstotkov, s krajšim pa 9,1 odstotka. Prek študentskih servisov je delalo 31.000 prebivalcev Slovenije, prek agencij za zaposlovanje pa 11.000.

V kategoriji samozaposlenih jih 89,1 odstotka dela polni delovni čas, preostala desetina pa manj. Ob tem na statističnem uradu podajajo grobo oceno, da je med vsemi samozaposlenimi 6000 ekonomsko odvisnih, se pravi ne zaposlujejo delavcev, pretežno delajo le za eno stranko in sicer v prostorih te stranke.

Kdo so prekarci?

Ob teh podatkih na statističnem uradu opozarjajo, da za zdaj prekarni delavci niso definirani, po navadi pa se izraz uporablja za tiste, ki imajo nestalne oziroma negotove zaposlitve, predvsem agencijske delavce in tiste, ki delajo prek študentskega servisa, delajo s krajšim delovnim časom, pa tudi za samozaposlene, katerih organizacija dela je podobna tisti, ki velja za zaposlene. A imajo takšni samozaposleni večje težave z bolniško odsotnostjo in dopustom, ki nista plačana.

V zadnjem času je zaradi predloga sindikatov, da bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatke za neugoden delovni čas, v ospredju tudi ta. Po podatkih Ajpesa minimalno plačo prejema okoli 37.000 delavcev, od tega okoli 8.000 v javnem in 29.000 v zasebnem sektorju.

Na fotografiji: Jožef delavec, foto: Oton Naglost

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh