Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan materinščine v znamenju večjezičnosti

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 02. 2016 / 14:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mednarodni dan materinščine v znamenju večjezičnosti

21. februar je mednarodni dan maternega jezika.

Danes, 21. februarja, je mednarodni dan maternega jezika, ki ga je razglasila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco. Zaznamujemo ga v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika. Unesco je z dnevom želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu.

Po svetu danes govorijo okrog 6000 različnih jezikov. Od tega jih po oceni Unesca polovici grozi, da bodo izginili. V obdobju zadnjih treh generacij je izumrlo 200 jezikov.

Letošnji mednarodni dan jezikov je posvečen materinščini kot pomembnemu gradniku kakovostnega izobraževanja in večjezičnosti.

V svoji poslanici je generalna direktorica Unesca Irina Bokova opozorila na cilj agende 2030, ki sta kakovostno izobraževanje in večjezičnost. Agenda predvideva tudi možnost vseživljenjskega učenja. To bi tako moškim kot ženskam pomagalo pridobiti znanja, spretnosti in vrednote, s katerimi bi lahko prispevali k družbi. Moč,ki jo dobijo z znanjem, bi morali, saj bi z njo odpravili neenakosti in poskrbeli za trajnostni napredek vseh, je poudarila.

Kaj pa slovenščina?

Slovenščina je materni jezik za približno 2,4 milijona ljudi, od tega jih v Sloveniji živi 1,85 milijona. Njeni govorci živijo tudi v Italiji, na Koroškem v Avstriji, v hrvaški Istri, madžarskem Porabju ter v Nemčiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki. Slovenščino poučujejo na lektoratih na 54 univerzah v 25 državah po svetu.

Materni jezik je prvi jezik vsakega posameznika. V njem najlažje, razmišljamo, doživljamo in razumevamo sebe ter sporočamo drugim o sebi in svetu. Gledano širše je materni jezik pomemben za razvoj narodne zavesti. Z njim ohranjamo zgodovinsko dediščino, tradicijo lastne družine ter naroda. Star pregovor pravi: »Če umira moj jezik, umira tudi moj narod.«

Čeprav na svetu vsaka dva tedna izgine en jezik, se nam ni treba bati, da bi se to zgodilo slovenščini. Govorcev le ni tako malo, kot bi morda sklepali glede na velikost države. Hkrati pa je slovenščina državni in uradni jezik v Republiki Sloveniji in od 1. maja 2004 eden izmed 24 uradnih jezikov v Evropski uniji. V Sloveniji jo uporabljamo pri sporazumevanju na uradih, šolah in v drugih javnih ustanovah ter medijih. V slovenščini morajo biti tudi vsi javni napisi, kot so oglasi, krajevne in ulične oznake ter drugo.

V Sloveniji poleg slovenščine še 50 drugih materiniščin

V Sloveniji ob slovenščini, materinščini večinskega prebivalstva, sobiva še več kot 50 materinih jezikov, so sporočili iz Statističnega urada RS. Procesi globalizacije in migracijski tokovi so v svetu precej spremenili jezikovno podobo sveta, kar botruje babilonski pestrosti materinščin. Ta je zlasti izrazita v predelih z več priseljenci in tam, kjer potomci partnerjev iz različnih okolij živijo z dvema materinščinama.

Vir: STA, splet


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh