Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni teden otroka

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 06. 10. 2020 / 10:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2020 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni teden otroka

Mednarodni teden otroka

Letos od 5. do 11. oktobra praznujemo mednarodni teden otroka.

Teden otroka, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije, poteka letos pod geslom Odgovor je pogovor. To je tudi tema letošnjega praznovanja 30-letnice TOM telefona.

V tem tednu bodo v vseh večjih krajih po Sloveniji organizirane različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke. Teden otroka obeležujejo tudi vrtci in šole.

Za otroke in mladino so organizatorji v zadnjih letih pripravili poslanice, ki so jih napisali različni znani Slovenci. V letošnji videoposlanici nastopata igralka Nika Rozman in Nik Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice.

»Problemi se zmanjšajo, veselje pa – če ga s kom deliš – se poveča,« je glavno sporočilo, ki sta ga želela podati mladim. Spodbujata jih še, naj se v stiski obrnejo na prijatelje, odrasle ali naj pokličejo na TOM telefon.



Kampanji Odgovor je pogovor, ki ji lahko sledite tudi na Facebook strani Zveze prijateljev mladine Slovenije, so se letos pridružili še Andrej Rozman Roza, Pia Zemljič in Peter Poles.

Čas korone posebno zahteven za mladostnike

V letošnjem letu, ko smo imeli vsi zaradi koronavirusa zelo omejene socialne stike, pa je bil to – še posebno za mladostnike – zelo zahteven čas.

Na TOM telefonu so v tem času zaznali porast klicev in med mladostniki izrazite težave z duševnim zdravjem. Pri mladih so se pojavljali različni strahovi, anksioznost, depresija, pa tudi misel na samopoškodovanje in samomor. Prav TOM telefon je v tem času odigral pomembno vlogo pri svetovanju in pomoči v stiski.

Pogovor je pomemben

Zato so letos izbrali geslo Pogovor je odgovor, saj »s pogovorom hitreje najdemo rešitev; nam je s pogovorom lažje; s pogovorom dobimo občutek, da nismo sami; problem postane manjši, ko ga z nekom delimo; za vsako težavo obstaja sogovornik; nas s pogovorom drugi lažje razumejo; s pogovorom poskrbimo zase in situacijo vidimo bolj jasno …« To je le nekaj od dobrih lastnosti pogovora, ki so jih zapisali na spletni strani.

TOM telefon je za otroke in mladostnike na voljo na telefonski številki 116 111 ali preko elektronske pošte tom@zpms.si in e-klepetalnice.


»Problemi se zmanjšajo, veselje pa – če ga s kom deliš – se poveča.« (Foto: Pexels)

Razstava z naslovom Odgovor je pogovor

TOM telefon, telefon za otroke in mladostnike, praznuje v letu 2020 že 30-letnico. Ob tej priložnosti so organizatorji pripravi razstavo o delovanju in pomembnih vplivih, ki jih ima TOM telefon, saj je namenjen različnim problemom, ki jih imajo otroci in mladostniki v družini, šoli ali s sovrstniki.

Z razstavo želijo predstaviti mladostniško problematiko in nanjo opozoriti tudi širšo javnost. Poleg razstave bodo z različnimi delavnicami opozarjali tudi na pasti spleta ter mlade ozaveščali o varni rabi interneta, mobilnih naprav in drugih novih tehnologij.

Razstava bo na ogled od 4. oktobra 2020 do 4. julija 2021 v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu.


Preberite še:
- Naj bodo med počitnicami otroci sami doma?
- Kako vzgojiti otroka za trajna prijateljstva?
- Dvorezen meč izolacije

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh