Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meje solidarnosti v Evropi

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 22. 09. 2009 / 07:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Meje solidarnosti v Evropi

Letno zasedanje komisij Pravičnost in mir v španski Sevilli

Predstavniki 31 nacionalnih komisij, ki sestavljajo Konferenco komisij Pravičnost in mir Evropa, so se v soboto, 19. septembra 2009, zbrali na letnem zasedanju v španskem mestu Sevilla. Gostitelj srečanja, ki se bo zaključilo danes, v torek, 22. septembra 2009, je tamkajšnji nadškof kardinal Carlos Amigo Vallejo. V imenu Komisije Pravičnost in mir pri SŠK se ga udeležujeta predsednik nadškof dr. Anton Stres in tajnik p. dr. Tadej Strehovec OFM.

Tema srečanja, ki poteka pod naslovom Meje solidarnosti v Evropi, se osredotoča na ilegalne in legalne migracije ter pojav revščine tako v Španiji kot tudi širše v Evropi. Udeleženci so se z obiskom krajev in centrov za priseljence, ki jih vodijo laiki in cerkvene organizacije, seznanili s stiskami in težavami, ki pestijo ilegalne priseljence in domačine. V soboto je predsednik Evropske komisije Pravičnost in mir msgr. Gérard Defois udeležencem predstavil tudi špansko mesto Cevta, ki leži ob obali severne Afrike. Tamkajšnja zelo zaščitena državna in kontinentalna meja številnim imigrantom iz severne ter subsaharske Afrike preprečuje tako želeni vstop v Evropo. Predstavniki več nevladnih organizacij so navzoče seznanili s pozitivnimi izkušnjami dela z ilegalnimi priseljenci in s prebivalci v zelo revnih in nevarnih predelih mesta Sevilla. Izpostavili so delo z brezposelno mladino in program za mlade Maročane, ki jim omogoča lažjo integracijo v špansko družbo.

Udeleženci so se v soboto zvečer zbrali na sredozemski obali v bližini Gibraltarja, kjer so se v molitvi spomnili ilegalnih beguncev, ki so v želji, da bi dosegli obale Evrope, v morju izgubili življenje. Po neuradnih podatkih naj bi bilo takšnih beguncev vsaj 18.500.

V nedeljo je slovesno sveto mašo v katedrali v Sevilli ob somaševanju duhovnikov in škofov daroval kardinal Carlos Amigo Vallejo. Sledil je obisk mestne hiše, kjer je goste sprejel tamkajšnji župan Alfredo Sanchez Monteseirin.

Besedilo je pripravil in posredoval p. dr. Tadej Strehovec OFM.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh