Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Melita Košir: Če pridigo razumejo otroci, jo bodo tudi odrasli

Za vas piše:
Lojze Grčman, Aleteia
Objava: 11. 09. 2022 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2022 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Melita Košir: Če pridigo razumejo otroci, jo bodo tudi odrasli
Melita Košir, urednica Mavrice in Liturgičnega zvezka. FOTO: Ana Zavadlav

Melita Košir: Če pridigo razumejo otroci, jo bodo tudi odrasli

Liturgični zvezek je že nekaj let obvezen pripomoček pri verouku. Vanj otroci lepijo nalepke, ki jih dobijo na koncu nedeljske in praznične maše. Vendar ne gre za »preverjanje prisotnosti« pri maši, pač pa je to pripomoček, ki otroke navaja na spremljanje Božje besede. O veliki novosti letošnjega leta smo se pogovarjali z Melito Košir, urednico revije Mavrica, ki ureja tudi vsakoletni Liturgični zvezek.

Otroci, ki obiskujejo verouk po vsej Sloveniji, imajo Liturgični zvezek. Kakšno novost ste letos pripravili?

Liturgični zvezek izhaja že pet let. Z njegovo pomočjo otroci prepoznavajo lepoto Božje besede. Želimo si, da bi otroci živeli iz Božje besede, da jo v srcih premišljujejo. Na to jih je dobro navajati. Liturgični zvezek jih spodbuja, da evangeliju pri maši zares prisluhnejo. Otrok, če ve, da ga bo kdo vprašal o prebranem, drugače prisluhne. Zato so v Liturgičnem zvezku vprašanja, seveda so prilagojena starosti otrok, za vsako triado posebej.

Letos so se v Liturgičnem zvezku prvič pojavile QR kode. To so povezave na video nagovore, razlage evangelija tiste nedelje oziroma praznika. Povabili smo šest duhovnikov, da izbrali vrstico ali dve iz evangelija, ki jih je nagovorila in spregovorili otrokom iz srca na srce.

To je torej odgovor na vprašanje, ki sem ga dobil pred časom od svojih otrok, ali bi lahko kdo še malo bolj razložil nedeljske odlomke. 

Kot mami treh odraščajočih otrok ugotavljam, kako resničen je afriški pregovor, da je potrebna cela vas, da vzgoji otroka. Nas starše otroci poslušajo že cel dan – od čevljev do tega, kako sediš pri mizi … In ko pridemo do evangelija, že zavijajo z očmi. Zdaj pa pri nas doma prek interneta pri verski vzgoji pomagajo duhovniki, ki so se odzvali na naše povabilo in res lepo razložijo nedeljski evangelij, otrokom primerno.


Najbrž je težko razložiti evangelij tako, da razumejo tudi otroci?

Najtežje je nagovoriti otroke. Odrasli smo navajeni besed, že izluščimo njihov pomen, otroci pa ne. Če ne dobijo nečesa zase v že nekaj stavkih, jih težko pritegnemo. Ko se duhovnik dobro pripravi za otroke, bodo to za svoje vzeli tudi odrasli. Zato bi želela vsem duhovnikom, da imajo pred seboj otroke: če bo otrok razumel, kaj govori duhovnik pri pridigi, bodo to razumeli tudi odrasli. To je moja želja.

Kateri duhovniki so sodelovali pri snemanju?

Marko Rijavec, Martin Zlobko, Marko Čižman, Jože Plut, Mitja Markovič in Urban Lesjak. Duhovniki iz vse Slovenije so prišli na Družino in pripravili nagovore.

Lahko deliš kakšno zanimivo anekdoto s snemanja?

Za vse nas je bila to organizacijsko res velika stvar, gre za 66 evangelijev in nagovorov za nedelje in praznike. Lepo mi je bilo videti, kako so se duhovniki pripravili. Prinesli so rekvizite … Smo se tudi nasmejali, ko so se tudi oni pri snemanju zakvačkali in smo potem ponavljali … Da ne bi mislili, da vse kar teče, včasih je treba tudi veliko truda. Mislim, da nam tudi Bog v naših življenjih daje možnosti, da kaj popravimo. Najprej smo zmolili k Svetemu Duhu, ki res pomaga, če ga le prosimo. Želim si, da bi si tudi vi upali Svetega Duha povabiti v svoje življenje.

Ključni besedi sta torej navdih in ustvarjalnost?

Kot pravi prerok Izaija: Božja beseda se ne povrne k Bogu, dokler ne opravi svojega dela. Mi moramo samo odpreti svoje srce Bogu, pa bo v nas deloval. Ko pridem do prepada in ne vem, kako naprej, je moja naloga samo to, da prosim in si želim iti čez, Bog pa zgradi most. Če se mi odpremo Božji besedi, nam ona odpre mostove. Ona je res naš ščit. Če začnem ponavljati Božjo besedo, ko sem v stiski, se Bog v meni veča, strahovi pa kopnijo, kot kopni sneg na sončni toploti.

Naslovnica letošnjega Liturgičnega zvezka

Ko listam po svežem Liturgičnem zvezku, najdevam nove in nove zanimivosti, na primer teste za otroke in kvize, na primer o svetnikih. Katere bi še izpostavila?

To je res zvezek za reševanje. Vodi nas k premišljevanju Božje besede, vodi nas pa tudi po liturgičnem letu. Na začetku imamo koledar, ki nas umešča v cerkveno leto. Otroci rešujejo veliko stvari. V središču liturgičnega leta smo šli že skozi sveto mašo, enkrat skozi spoved, letos pa imamo v središču molitve. Tu je še namig za šmarnice. Prihajamo naproti tudi duhovnikom v njihovih potrebah in liturgični zvezek odgovarja na mnoge med njimi. Za junij je pripravljena rubrika Lahkih nog naokrog … Moram povedati, da imamo veliko odzivov. Pišejo nam, odgovarjajo … V posebni kuverti Liturgični zvezek zbiramo odgovore, ki nam jih pošljejo otroci in vsak mesec je eden nagrajen, objavljen pa je tudi v Mavrici. Tako da imajo otroci kar dve možnosti, da pridejo do nagrade – prek Mavrice in v Liturgičnem zvezku.

Še kakšna misel za konec?

Največja popotnica v življenju je Božja beseda. Meč, ki je v nožnici, ne služi ničemur. Božja beseda je zato med nami, da nam utrdi klecava kolena, da nam okrepi srce, da nam dvigne duha, da nehamo razmišljati le o sebi. Če bi se osvetljevali z Božjo besedo, koliko poguma bi imeli! Življenje je polno bojev in z Božjo besedo bomo imeli svetlobo in jo delili tudi vse naokrog.

Liturgični zvezek lahko naročite tukaj



Nalaganje
Nazaj na vrh