Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meškova priznanja Mačku, Paljku in Svetini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 12. 2020 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2020 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Meškova priznanja Mačku, Paljku in Svetini

Meškova priznanja Mačku, Paljku in Svetini

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2020.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je podelilo letošnja častna priznanja Boruta Meška. Kot poroča STA, so tokratni prejemniki Janko Maček, Jurij Paljk in Luka Svetina. Zaradi epidemioloških razmer letos niso pripravili javne podelitve priznanja, ampak bodo priznanja prejemnikom poslali po pošti, so sporočili iz ZNP.

Janko Maček je častno priznanje prejel za življenjsko delo na področju demokratizacije slovenske družbe. Bil je med ustanovnimi člani Nove slovenske zaveze. Kot so zapisali v ZNP, nam je Maček odprl svet, ki se začne z lepoto slovenske pokrajine in se konča z ječanjem gozdov ob mučenih in pobitih. Svojo vlogo pri tem je skromno razumel kot vlogo kronista in pričevalca. Toda nam je ustvaril most k razumevanju najtežjega časa slovenske zgodovine.

Jurij Paljk, ki že od leta 1978 živi v Italiji, je priznanje prejel na področju medijskega ozaveščanja slovenske družbe. Vse odtlej je zelo dejaven član slovenske narodne skupnosti na Tržaškem in Goriškem. Udejstvuje se na zelo raznovrstnih področjih, predvsem pa kot pesnik, prevajalec, časnikar in urednik. Zadnji dve desetletji je odgovorni urednik tednika Slovencev v Italiji Novi glas, časnika, ki si je za svoje temelje že v začetku določil ohranjanje, gojenje in širjenje slovenske besede in samobitnosti, zvestobo svobodoljubni in demokratični misli ter krščanski etos.

Luka Svetina pa je priznanje prejel za novinarsko gazelo. Po mnenju ZNP ga odlikuje izjemna zagnanost, radovednost, razgledanost in profesionalna širina. Pri 33 letih ima številne izkušnje tako z delom na spletnih medijih, radijskih postajah in televiziji, kjer ga je širša slovenska javnost spoznala kot notranjepolitičnega novinarja in voditelja televizijskih oddaj. Poleg tega se je dokazal tudi kot športni novinar in komentator športnih prenosov. Vse to priča o tem, da je Svetina vsestranski mladi medijski profesionalec.

ZNP častna priznanja Boruta Meška podeljuje od leta 2011 v spomin na urednika in časnikarja Boruta Meška. Častna priznanja podeljuje časnikarjem in publicistom, časnikarskim ekipam in medijem, ki jih zaznamujejo strokovno znanje, profesionalni pogum, demokratična svobodomiselnost, kritična distanca in družbena odgovornost. Podeljuje jih tistim, ki so zavezani spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter časnikarski etiki.

FOTO: Maček/Ivo Žajdela; Paljk/Jože Pavlič; Svetina/Twitter

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh