Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metka Klevišar prejemnica Hipokratovega priznanja [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 12. 2022 / 11:16
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2022 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Metka Klevišar prejemnica Hipokratovega priznanja [VIDEO]
Metka Klevišar je dolgoletna Družinina sodelavka in kolumnistka. FOTO: Tatjana Splichal

Metka Klevišar prejemnica Hipokratovega priznanja [VIDEO]

Zdravniška zbornica Slovenija je podelila odličja za leto 2022. Med 17 prejemniki je 16 zdravnikov, zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic. Prejemnikov najvišjih odličij, Hipokratovih priznanj za življenjsko delo, je letos pet. Med njimi je Metka Klevišar, ki je med drugim leta 1992 zasnovala Skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Karitas.

»Priznanja nisem pričakovala, saj sem vse življenje delala le to, kar se mi je zdelo, da je prav,« skromno pravi Klevišarjeva, ki bo Hipokratovo odličje prejela, kot so zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije, za »izjemno stanovsko in organizacijsko delo na področju paliativne in hospic oskrbe ter s tem izjemen prispevek k ugledu in razvoju slovenskega zdravništva«.

Zdravnik je služabnik življenja

Metka Klevišar je leta 1992 zasnovala Skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Karitas, iz nje pa je tri leta pozneje nastalo Slovensko društvo Hospic. Hospic je bila prva ustanova v Sloveniji, ki se je posvetila spremljanju umirajočih.

»V tem pogledu je Metka Klevišar v slovenskem prostoru prva in unikatna. V številnih člankih, knjigah in predavanjih se loteva tem o zdravju, bolezni in umiranju. Kot animatorka pogovornih skupin obravnava etiko in duhovnost pri zdravljenju in spremljanju bolnikov ob koncu življenja. S svojim odnosom do bolnih in umirajočih sledi Hipokratovi prisegi, ki zdravnika zavezuje, da je vedno služabnik življenja,« piše v utemeljitvi priznanja.

Pozitiven odnos do bolnika je toliko pomemben kot zdravila

Priznanja ni pričakovala, saj kot skromno pravi, je pri opravljanju svojega poklica delala le to, kar se ji je zdelo, da je prav. »A ko si starejši, si morda tega še toliko bolj vesel. Zdravnik ima zelo veliko poslanstvo. To, da ima zdravnik skrb za bolnika, se mi zdi ena izmed bistvenih stvari. Če bolnik začuti v zdravniku pozitiven odnos, se tudi veliko lažje zdravi. To je toliko pomembno kot vsa ostala zdravila,« je podčrtala prejemnica Hipokratovega priznanja.

Tudi sama je zbolela

Pri 19 letih so pri Klevišarjevi odkrili multiplo sklerozo. Kot je v nedavnem pogovoru dejala za Družino, so se prvi znaki bolezni pokazali v prvem letniku študija medicine. »Nihče ni znal predvideti, kako bo bolezen potekala, ves čas pa je, kot rada rečem, moja zvesta spremljevalka. Učila sem se živeti z negotovostjo, poenostavljati življenje, učila sem se varčno ravnati z energijo. Bolezen je napredovala počasi in danes sem hvaležna, da sem dvajset let delala na onkologiji, pa so le redki vedeli, s kakšno boleznijo se borim,« je povedala v pogovoru z Družinino novinarko Ksenjo Hočevar.

Pred devetimi leti se je Metka Klevišar preselila v Dom sv. Jožefa v Celju. FOTO: Tatjana Splichal

Kdo so še prejemniki letošnjih Hipokratovih priznanj?

Poleg Metke Klevišar so prejemniki Hipokratovih odličij še: Aleksander Doplihar (posthumno), Jelka Helena Reberšek Gorišek, prof. dr. Nataša Ihan Hren in prof. dr. Marjan Bilban.

»Vodi nas skrb za paciente«

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović pravi, da letošnji nagrajenci dokazujejo, da znajo zdravniki in zobozdravniki v najtežjih trenutkih stopiti skupaj. »Vodi nas skrb za paciente, ki se začne z ali celo pred njihovim rojstvom. Kot je zapisano v Hipokratovi prisegi, vstopamo v sleherno hišo, kamor na kličejo, samo zaradi koristi bolnikov.«

Cilj je iskati najboljše rešitve

Poudarila je, da paciente spremljajo v najtežjih trenutkih, osebnih stiskah, tudi ob koncu življenja. »Pri tem delimo svoje znanje kot mentorji, znamo pogledati preko meje naše države in tudi preko meje naše stroke, znamo sodelovati - vse s ciljem poiskati najboljše rešitve. Današnji nagrajenci so poosebljenje tega poslanstva,« je še dodala Beovićeva.


Nalaganje
Nazaj na vrh