Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Michael Haydn, avguštinci in pivo

Objava: 26. 08. 2009 / 09:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Michael Haydn, avguštinci in pivo

V nedeljo bodo na Dunaju prvič izvedli 'Nikolajevo mašo' skladatelja Michaela Haydna

Ob 200-letnici smrti je letos v središču (cerkvene) glasbe skladatelj Joseph Haydn. Manj znan, vendar v zadnjih letih vedno bolj cenjen, pa je njegov mlajši brat Michael. Tudi on je bil deležen obširne izobrazbe v dunajski katedrali svetega Štefana, nato pa je bil štiri desetletja dejaven v salzburški stolnici. Ob 200-letnici njegove smrti septembra leta 2006 so na Dunaju priredili 'Festival Michaela Haydna'.

Prihodnjo nedeljo pa bo v katedrali svetega Štefana ponovno prva izvedba enega izmed njegovih glasbenih del, namreč njegove 'Nikolajeve maše'(svetemu Nikolaju je mašo posvetil tudi njegov brat Joseph). Maša Michaela Haydna je posvečena svetemu Nikolaju iz Tolentina, avguštinskemu patru, ki je bil znan kot izvrsten pridigar, spovednik in oskrbnik bolnih. Umrl je 10. septembra leta 1305. Slovesno bogoslužje na Dunaju bo vodil dunajski pomožni škof Franz Scharl.

Michael Haydn je Nikolajevo mašo napisal za patre avguštince iz tedanjega samostana v predmestju Salzburga. Avguštinci puščavniki so tam delovali med leti 1605 in 1818. Že leta 1621 so ustanovili še danes delujočo pivovarno, v katero je kot gost rad zahajal tudi Michael Haydn. Sveti Avguštin ni le 'posodil' imena tej salzburški pivovarni, pač pa velja za zavetnika pivovarjev (in vseh ljubiteljev piva). Njegov god obhajamo v četrtek in prav iz tega razloga so prvo izvedbo Nikolajeve maše predvideli čim bliže temu datumu.

Poleg glasbe so za nedeljski večer na Dunaju pripravili še presenečenje. S podporo salzburške Avguštinske pivovarne in dunajskega gostišča Bamkraxler, kjer prav posebej gojijo tradicijo avguštinskega piva, bo ob koncu bogoslužja blagoslov piva, ki ga bodo nato razdelili vsem prisotnim (do porabe zalog).

Nikolajeva maša je prvo večje cerkveno glasbeno delo Michaela Haydna, po dolžini in formalni sestavi pa jo lahko primerjamo z Beethovnovo 'Misso Solemnis'. Omembe vredna je tudi zasedba nastopajočih: enoglasni ženski zbor, dva solo soprana, godala, trobente, pavke in orgle. Ob današnjem pomanjkanju moških glasov v cerkvenih zborih je zato po besedah stolnega glasbenika Nikolajeva maša kot nalašč za vse tiste, ki imajo sicer omejene glasbene možnosti, pa si kljub temu želijo izvesti slavnostno klasično mašo.

Nikolajeva maša je sicer že v letu Haydnove smrti (1806) doživela manjšo priredbo, ko je pater frančiškan Gaudentius Dettelbach določene partiture za inštrumente priredil za orgle.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh