Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Michelangelovi mojstrovini obnovljeni

Objava: 03. 07. 2009 / 06:36
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Michelangelovi mojstrovini obnovljeni

Sveti oče bo blagoslovil obnovljeno Pavlovo kapelo v apostolski palači

Sveti oče bo v soboto pri slovesnih večernicah blagoslovil obnovljeno Pavlovo kapelo v apostolski palači, ki so jo v preteklih dneh predstavili na novinarski konferenci. Gre za zasebno kapelo papežev, ki jo krasita zadnji Michelangelovi mojstrovini, nastali med letoma 1542 in 1550, Križanje svetega Petra in Savlov padec s konja na poti v Damask.

Predsednik governatorata države mesta Vatikan, kardinal Giovanni Lajolo, je povedal, da so obnovitvena dela, ki so trajala skoraj pet let, stala skoraj 3,2 milijona evrov. Ob koncu obnovitvenih del je izrazil zadovoljstvo, da so bila skorajda simbolično zaključena vzporedno z zaključkom Pavlovega leta, kar so tudi predvideli v lanskem septembru.

Projekt se je začel leta 2004 na predlog tedanjega papeža Janeza Pavla II., skupino restavratorjev pa je vodil Mauricio De Luca. Povedal je, da je bila obnova Pavlove kapele najzahtevnejši projekt, ki se ga je kdajkoli lotila restavratorska skupina Vatikanskih muzejev, ne le zaradi površine poslikav, ampak tudi zaradi ‘kompleksnosti projekta z izvedbenega vidika in zaradi odločitev, povezanih s splošno estetiko obnove’.

V kapeli so namestili nov sistem osvetlitve, da bi bile freske predstavljene ‘v čim boljši luči’.

Pavlova kapela se nahaja v prvem nadstropju Apostolske palače, v bližini Sikstinske kapele. Poimenovana je po papežu, ki je naročil njeno ureditev, Pavlu III. (1534 – 1549).

Poleg Michelangelovih del kapelo krasijo tudi različni umetnostni zakladi z motivi iz Apostolskih del, med njimi lahko vidimo stvaritve Federica Zuccarija in Lorenza Sabbatinija.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh