Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mik ustvarjalnosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 11. 04. 2016 / 09:51
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mik ustvarjalnosti

Mik ustvarjalnosti

Z odprtjem razstave Mik ustvarjalnosti v Galeriji Družina so se v torek, 5. aprila, začeli 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani.

Simona Krajger, Emil Krištof in Albert Krajger

Z odprtjem razstave Mik ustvarjalnosti v Galeriji Družina so se v torek, 5. aprila, začeli 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Svoja abstraktna dela sta na ogled postavila Albert in Simona Krajger, oče in hči iz Šmihela v Podjuni, ki se poleg slikarstva ukvarjata tudi z glasbo. Ob odprtju razstave je Albert Krajger zaigral na kitaro, Simona je pela, na bobnih pa ju je spremljal Emil Krištof.


Kustosinja Pepca Weis

Slikarja je predstavila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Pepca Weis. Tako pri glasbenem kot pri slikarskem udejstvovanju ju navdihuje rodna Koroška, predvsem njena narava. Slike Alberta Krajgerja splošno naravno motiviko v gibanju, nenehnem spreminjanju. Prevladuje kontrast toplih in hladnih barv. Njegova dela spominjajo na reliefe in njegovo kiparstvo. Simona, ki se ukvarja tudi z gledališčem in lutkarstvom, je svoje slike povezala z goro Peca, na katero se opre in je njena konstanta. Tako vsako njeno sliko spremlja fotografija, slikarka pa je naslikala variable na njo, pri čemer je prikazala vzdušje s fotografije.


Veleposlanik Republike Avstrije Clemens Koja

Razstavo, ki bo odprta do 23. aprila, je odprl avstrijski veleposlanik dr. Clemens Koja. Ob tem je dejal, da umetnika v svojem delu prikazujeta svoje dojemanje okolja in razmišljanje o življenju. Poudaril je raznolikost kulturnih prireditev in tesno povezanost med Slovenijo in Avstrijo.


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc

Celotne koroške kulturne dneve je odprl minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Zahvalil se je organizatorjem, to je Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva, in ustvarjalcem ter dodal, da so Koroški kulturni dnevi postali »osrednja in najvažnejša manifestacija kulturne ustvarjalnosti avtohtone slovenske narodne skupnosti iz zvezne dežele Koroške v Sloveniji« ter »najžlahtnejša in najbolj reprezentativna predstavitev neumornega kulturnega snovanja naših koroških veljakov iz prelepe dežele onstran Karavank«. Poudaril je tudi pozitiven vpliv kulture na dobre odnose med državama.

Dogodek ob odprtju razstave je povezoval Lovro Sodja, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, ki je v imenu DSAP celotno razstavo organiziral in uredil galerijski list. Polno dvorano je povabil tudi na druge prireditve v sklopu Koroških dni.


Lovro Sodja, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva

Druge prireditve Koroških kulturnih dni

Klub koroških Slovencev v Ljubljani je 7. aprila in 13. aprila predstavil knjižne novosti koroških Slovencev v Društvu slovenskih pisateljev in v Svetovnem slovenskem kongresu. V torek, 12. aprila, je bil v Centru kulture Španski borci v Mostah koncert Jazz Ravne iz naših Raven in mladinskega pevskega zbora iz Celovca. Vstop na vse prireditve je bil prost. Edina izjema je Koroški večer, ki bo v soboto, 16. aprila, ob 19. uri v Cankarjevem domu. Na njem bodo nastopili MePZ Podjuna in Rožanski muzikanti. Vstopnice po pet evrov so v prodaji pri blagajni Cankarjevega doma.











Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh