Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miklavž pri učencih slovenščine v Vidmu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 12. 2016 / 10:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Miklavž pri učencih slovenščine v Vidmu

Sveti Miklavž bo obiskal tudi otroke, ki se v Vidmu učijo slovenščine.
      Foto: Wikipedija

      Danes ponoči bo sv. Miklavž obdaroval otroke. V ponedeljek, 5. decembra, bo ob 16.30 obiskal predšolske otroke v Vidmu, ki se dvakrat tedensko udeležujejo dejavnosti v slovenščini v prostorih župnije Sv. Kvirina (ulica Cicogna 25). Pobudo organizirata združenji Blankin in Alpi.

      »Dobro se zavedamo, da naši otroci predstavljajo drugo ali tretjo generacijo Slovencev v Vidmu, ki v nasprotju z nami, ki smo v Videm prišli iz slovenskih vasi, nimajo nobenega neposrednega stika s slovensko stvarnostjo in zato tvegajo, da izgubijo vsako možnost čutiti, slišati, doživljati slovensko tradicijo. Tako bi se veriga kulturne dediščine oziroma identitete popolnoma pretrgala, kar pomeni, da bi izguba bila dokončna. Nasprotno, če se bodo naši otroci srečali s slovenščino (oziroma če bodo pridobili neko podlago za dvojezičnost), bodo imeli dodatno prednost v svojem življenju (služba, kultura, znanje) in dom, v katerega se bo mogoče vrniti, če bo drugje življenje pretežko,« poudarja g. Jelen, eden izmed staršev in profesor geografije na tržaški univerzi.

      »Sem oče deklice, ki že drugo leto obiskuje dejavonost v slovenščini v Vidmu, v mestu, kjer ni slovenčine v vrticih in v šolah, čeprav je glavno mesto pokrajine, v katero spadajo Benečija, Rezija in Kanalska dolina in kamor so se predvsem po drugi svetovni vojni naselili številni Slovenci. Po ocenah mestnega svetnika Cancianija, naj bi bilo zdaj kar deset odstotkov prebivalcev Vidma slovencega izvora. Torej okoli deset tišoč ljudi! K tem lahko dodamo še kakšen tišoč Benečanov, Rezijanov in Kanalčanov, pa tudi goriških in tržaških Slovencev, ki živijo v okoliških občinah, ki zdaj z mestom tvorijovidemsko medobčinsko teritorialno zvezo (UTI). Imamo torej veliko število potencialnih ''strank'' za ponudbo slovenščine v šoli.

      Videm ni na ozemlju, kjer je priznana slovenska manjšina, čeprav Slovenci že dolgo živijo v tem mestu. Zgodovina nam pravi, da so že leta 1452 ustanovili močno Bratovščino svetega Hieronima. »Dandanes "videnski Slovenci" želimo, da bi naši otroci imeli možnost se učiti slovenščine v mestnih šolah, ker je za tako majhne dvojezična šola v Špietru predaleč za vsakodnevno potovanje,« zaključuje Jelen.


--

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh