Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miklavž v času korone

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 06. 12. 2021 / 10:02
Oznake: Miklavž, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Miklavž v času korone
Letošnje Miklavževanje s kočijo v Mozirju. FOTO: Družina

Miklavž v času korone

Razveselil nas je sveti Miklavž, po mojem mnenju eden najbolj prisrčnih katoliških praznikov. Običajno so v župnijah praznovanja potekala v cerkvah ali župnijskih dvoranah, kjer se je vedno kar trlo otrok, ki so želeli videti svetega moža, angelčke in tudi parklje, če so le bili dovolj krotki. Darilce, ki so ga prejeli, navsezadnje ni bilo najbolj pomembno, bolj je bilo pomembno, da Miklavž ni pozabil nanje. Tega dogodka so se otroci že dolgo veselili in si ga tudi za dolgo časa zapomnili.

Lansko leto je moral biti zaradi strogega zaprtja, ki je trajalo od novembra pa vse do februarja letos, Miklavž zelo iznajdljiv, da je sploh lahko prinesel kakšno darilo, zato so mu pri tem pomagali predvsem starši. Umanjkalo pa je skupno praznovanje, kakršna smo poznali prejšnja leta.

Letos so razmere precej bolj normalne. Otroci hodijo v šolo, k verouku, k maši, na treninge in na različne prireditve – pa kljub temu so se številne župnije odločile, da Miklavž tudi letos ne bo obiskal otrok. Zaradi varnosti ali pa udobja organizatorja so se odpovedali enemu lepših praznikov za otroke. Že res, da lahko Miklavž prinese darilce tudi na dom, in to se tudi zgodi, a vendar je zunanje, skupno praznovanje s prihodom »ta pravega« Miklavža in njegovih spremljevalcev pomemben dogodek v obdobju odraščanja.

A mene ne skrbi, da bi se Miklavževa darila spremenila v praznovanje potrošništva, saj je Miklavževo sporočilo vselej dobrota. S pripovedovanjem zgodbe o sv. Nikolaju otroci spoznavajo tudi življenje svetnikov, če pa je v peharčku še kakšna verska knjiga, je namen več kot dosežen.

Morda se premalo zavedamo, da je obhajanje godu sv. Miklavža ne le vzgojno, ker otrokom sveti mož pokaže, kako lahko z molitvijo ukrotijo hudobce, jim naroči, naj bodo dobri in delijo dobrote, ki jih imajo, pač pa je tudi zelo »katoliško«. Če se ves svet utaplja v božičnih in novoletnih darilih, v katoliške domove darila pridejo že sredi adventa. A mene ne skrbi, da bi se Miklavževa darila spremenila v praznovanje potrošništva, saj je Miklavževo sporočilo vselej dobrota. S pripovedovanjem zgodbe o sv. Nikolaju otroci spoznavajo tudi življenje svetnikov, če pa je v peharčku še kakšna verska knjiga, je namen več kot dosežen.

Kot smo videli pri nepričakovanem pojavu omikrona, se epidemija še ne bo končala, zato nima smisla čakati na njen konec, ampak se veselimo že zdaj. Živimo v polnosti, prilagodimo se novim razmeram in ne čakajmo na nekaj, kar morda ne pride do konca sveta. Vse pohvale župnijam, ki so se novim razmeram prilagodile in pripravile Miklavževanja po načelu drive-in, na prostem ali pa s kočijo, kot v Mozirju, kjer smo jih ujeli s fotoaparatom.

Nalaganje
Nazaj na vrh