Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milan Krek: »Epidemije še ni konec«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 10. 2021 / 16:22
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 16:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milan Krek: »Epidemije še ni konec«
Milan Krek: »Epidemije še ni konec, čeprav se nekateri obnašajo tako.« FOTO: UKOM

Milan Krek: »Epidemije še ni konec«

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na novinarski konferenci povedal, da je največja obremenitev novih okužb med šolarji in študenti ter zaposlenimi. Ob tem ne izključuje možnosti prihoda nove različice virusa.

Direktor NIJZ je med drugim dejal: »Cepljenje je tisto, ki zaščiti populacijo pred okužbo, ki zaščiti populacijo pred hudimi primeri, tudi pred smrtjo.« Ob tem je dodal, da imamo od 26. junija 239 ljudi, ki so umrli zaradi posledic covida-19, vse starejše od 55 let pa je pozval, da se čim prej cepijo.

Stanje v Sloveniji ni najboljše

Po Krekovih besedah so bile proti koncu avgusta predvsem zahodne države tiste, ki so bile rjavo obarvane. »Situacija se je nato s cepljenjem sanirala, vrh pa se je preselil v vzhodnoevropske države. Trenutno je tudi Slovenija v situaciji, ki ni najlepša.« Najslabše razmere so zdaj v baltskih državah, Romuniji, Bolgariji in tudi na Hrvaškem. V Sloveniji smo sicer prav danes presegli mejo 5000 smrtnih primerov.

Med celotno populacijo s prvim odmerkom cepljenih 56 % cepljenih in 52 % z drugim odmerkom.

Število intenzivnih postelj se počasi povečuje

Kot je dejal prvi mož NIJZ, se je število hospitaliziranih iz štirih dvignilo na pet odstotkov. Število postelj za covid-19 bolnike se iz dneva v dan povečuje, s tem pa se ukinjajo nekateri drugi programi. »Tudi število intenzivnih postelj se počasi povečuje. Razmere lahko še obvladujemo do nekje 130 postelj. Ne želimo si, da bi presegli to številko, vendar če bomo nadaljevali v tem tempu, bo do tega zagotovo prišlo.«

Dve starostni skupini posebej izpostavljeni

Kot kažejo podatki NIJZ, se okužbe trenutno najbolj širijo v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let, torej v skupinah dijakov, študentov in delovno aktivne populacije. Čeprav starejši od 55 let predstavljajo manj kot petino okuženih, so prav ti najbolj ogroženi za hujši potek bolezni.

Večji nadzor v regijah s slabšo epidemiološko sliko

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je dejala, da se dejavnosti vseh inšpektoratov v povezavi s spoštovanjem PCT v vseh okoljih nadaljujejo. »Napovedujemo pa tudi poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemiološko sliko.«

Naj še enkrat ponovim poziv, da kot posamezniki in kot družba naredimo vse, kar je v naši moči, da širjenje virusa preprečimo oziroma v največji možni meri zajezimo. Nimamo samo pravic, ampak tudi obveznosti do družbe, v kateri živimo. (Deana Potza, Zdravstveni inšpektorat RS)

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh