Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milan Krek se poslavlja z vrha NIJZ

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 30. 06. 2022 / 13:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 19:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milan Krek se poslavlja z vrha NIJZ
FOTO: Pixabay

Milan Krek se poslavlja z vrha NIJZ

Po večdnevnih ugibanjih je danes postalo tudi uradno. Direktor NIJZ Milan Krek je svetu zavoda podal odstopno izjavo, ta pa se je z njo seznanil na današnji popoldanski seji.

Čeprav se je o Krekovem odstopu ugibalo že vse od srede, pa uradne potrditve kar nekaj časa ni bilo. V molk se je zavil tudi Krek, ki je na novinarska vprašanja odgovarjal, da dogajanja za zdaj ne bo komentiral.

Na uradno potrditev odstopa smo tako morali čakati vse do današnje popoldanske seje sveta zavoda. Ta se je na njej seznanil s Krekovo odstopno izjavo in bo na njegovo mesto predvidoma imenoval v. d. Branka Gabrovca. Ta je, tako kot Krek, dolgoletni uslužbenec NIJZ in docent na mariborski fakulteti za zdravstvene vede, med drugim pa predseduje tudi odboru za zdravje v koalicijski stranki SD.

Pričakovana zamenjava

Ni skrivnost, da si je sedanja koalicija še vse od prevzema oblasti želela Krekove zamenjave. Da le temu ne zaupa, je večkrat javno povedal tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Ob tem pa je ta poudaril, da ima pristojnosti glede menjave izključno svet NIJZ.

Vlada je sicer pred časom uvedla dvotirno upravljanje zavoda, po katerem je Krek ohranil mesto generalnega direktorja, na mesto strokovnega direktorja pa je svet imenoval Ivana Eržena, ki je zavod kot v. d. direktorja že vodil marca in aprila 2020.

Politika si skuša prikrojiti NIJZ po svoji meri

Krek je bil sicer v minulih tednih nekajkrat precej kritičen do tega, kako si želi nova oblast upravljati NIJZ. Tako je v zapisu na PortaluPlus med drugim kritiziral načrtovano selitev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZLOH), ki naj bi ga brez tehtnega razmisleka selili iz Maribora v Ljubljano, kjer pa zanj sploh niso imeli primernih prostorov.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo člani sveta ta sklep preklicali, kar se je potem tudi zgodilo. Krek je takšno obnašanje kritiziral z besedami svojega predhodnika na mestu vodje zdravstvenega centra v Kopru, ki mu je ob prevzemu funkcije dejal: "Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite."

Kot je znano, je Krek na očitke o tem, da je na vrh NIJZ prišel politično, odgovarjal, da je bil na vrh NIJZ imenovan preko javnega razpisa in na podlagi strokovnih referenc. To je zapisal tudi v svoji odstopni izjavi, v kateri je pojasnil, da je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker meni "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ."

Dvoma v priporočila NIJZ ne sme biti

Vendar pa meni, da bi s svojim vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi nadaljnjega blatenja v javnosti in posledičnim zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ. Ker pa število koronavirusnih okužb znova narašča je to po njegovem mnenju škoda, ki je noben specialist javnega zdravstva ne želi povzročiti. Zato je bila edina rešitev njegov odstop.

Ob tem pa napoveduje, da bo po temeljitem razmisleku zoper vpletene sprožil tudi ustrezna pravna sredstva, saj "je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo."

Kupi v trgovini

Razprodano
Kje je sreča?
Za otroke
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh