Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako pravilno ravnati v vročem vremenu?

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 22. 06. 2022 / 05:00
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2023 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako pravilno ravnati v vročem vremenu?
V času vročinskih valov je pomembno, da poskrbite za hlajenje in se izognete negativnim učinkom visokih temperatur na zdravje. FOTO: Tatjana Splichal

Kako pravilno ravnati v vročem vremenu?

Visoke temperature vsako leto vplivajo na zdravje številnih, zlasti starejših, dojenčkov, ljudi, ki delajo na prostem in tistih, ki so kronični bolni. Vročina lahko povzroči izčrpanost ali vročinski udar in poslabša obstoječa stanja – srčno žilne, respiratorne, ledvične ali duševne bolezni.

S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko škodljive posledice delovanja UV sevanja na zdravje zmanjšate oziroma preprečite njihov pojav. Splošna priporočila za zaščito pred škodljivimi učinki UV sevanja, ki naj bi jih upošteval vsakdo ter kako se najbolj primerno zaščititi, je pojasnila Simona Uršič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Primerno ravnanje

Pomembno je, da omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 17. uro, saj je moč sonca takrat največja. Aktivnosti na prostem opravimo prej ali potem. Umaknimo se v senco. Najbolje pa smo zaščiteni v notranjih prostorih.

Zelo dobra zaščita so tudi pokrivala. FOTO: Pexels

Zaščitimo se z oblačili in pokrivalom

Kadar se ne morete umakniti močnemu soncu, oblecite ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, iz lahkih in gostih tkanin, v več slojih, živih ali temnejših barv. Glavo pokrijte s klobukom ali pokrivalom. Zaščitite oči s sončnimi očali ustrezne kakovosti (CE, UV 400) in oblike, ki preprečijo dostop UV žarkov tudi s strani.

Kot dodatno zaščita kemični varovalni pripravki

Na delih telesa, ki jih ne morete zaščititi z obleko ali pokrivalom, uporabite sončno kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več. Sama opozarja na pravilno uporabo, debel nanos, nanos pred izpostavljanjem in nato vsaj na 2 uri izpostavljenosti oziroma po plavanju ali močnem znojenju. Ne sončite se namerno. Dnevno spremljajte napovedi UV indeksa. Odpovejte se tudi uporabi solarija.

Zelo pomembna je hidracija

Poskrbite, da bo vaše telo ohlajeno in hidrirano. Nosite lahka in ohlapna oblačila, uporabljajte posteljnino iz naravnih materialov, tuširajte ali kopajte se v hladni vodi, redno pijte vodo, izogibajte se sladkim, alkoholnim in kofeinskim pijačam.

Telo mora biti ohlajeno in hidrirano. FOTO: Pexels

Za katero generacijo je sonce najbolj nevarno?

Sonce ima poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi. Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na kožo, oči in imunski sistem. Izpostavljanje UV sevanju je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka in povzroča prezgodnje staranje kože.

Prekomerno izpostavljanje sončnemu UV sevanju je nevarno za vse, še posebej pa za otroke, saj preživijo v primerjavi z odraslimi več časa na prostem in se, vsaj manjši, ne znajo primerno zaščititi, potrebujejo pomoč odraslega. Poleg tega je otroška koža tanjša od odrasle, njena funkcija bariere je manj učinkovita, sončni žarki se vpijejo hitreje in sežejo v globlje plasti. Tudi kožni pigment je pri dojenčkih in otrocih manj razvit.

Ranljiva skupina so tudi starejši in ljudje z zdravstvenimi težavami kot so bolezni dihal, sladkorna bolezen in bolezni srca.

 

 


Kupi v trgovini

Montessori za starše
Družina in vzgoja
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh