Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poletje vabi v gore - na kaj morate paziti?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 10. 06. 2022 / 09:15
Oznake: Prosti čas, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2022 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poletje vabi v gore - na kaj morate paziti?
Nesreča v gorah se lahko pripeti vsakomur in tudi najbolj usposobljen posameznik ni izjema. FOTO: Andrej Praznik

Poletje vabi v gore - na kaj morate paziti?

Prihajajoči konec tedna bo marsikoga privabil v gore. A številne nevarnosti lahko čudovito doživetje v naravi spremenijo v grenko izkušnjo, zato v Planinski zvezi Slovenije (PZS) pred začetkom poletnih obiskov hribov in gora poudarjajo, da so za njihov varnejši obisk ključni predvsem »postopno nabiranje izkušenj, temeljito načrtovanje ture, poznavanje aktualnih razmer ter spoštljiv odnos do gora«.

Organizirane in strokovno vodene ture, ki predstavljajo učni proces v naravi, so naložba za varnejše obiskovanje gorskega sveta. Nesreča v gorah se namreč lahko pripeti vsakomur in tudi najbolj usposobljen posameznik ni izjema. 

Damjan Omerzu: »Ključno je postopno nabiranje izkušenj!«

Organizirane in strokovno vodene ture so najboljše zagotovilo za varnejše obiskovanje gorskega sveta. »Ključno je postopno nabiranje izkušenj! Vsaka aktivnost pod vodstvom strokovno usposobljenih prostovoljnih vodnikov PZS je tudi učni proces, v katerem usposabljamo udeležence za samostojno gibanje v gorskem svetu,« je povedal generalni sekretar PZS in inštruktor planinske vzgoje Damjan Omerzu. 

Pri mojem delu z mladimi, bodisi kot oče ali kot učitelj v šoli, me vodi načelo, da je treba otrokom gore približati, da jih razumejo in vzljubijo. (Jože Drab, avtor priročnika Osnove planinstva)

Prostovoljni vodniki se usposabljajo že 65 let

V lanskem letu je bilo registriranih 1474 prostovoljnih vodnikov, ki aktivno delujejo v 189 planinskih društvih po vsej Sloveniji. Dobra polovica je starejših od 50 let, z dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami, slaba polovica jih je v starostnem razponu med 30 in 50 let, zanimanja za vodništvo je veliko tudi med mlajšimi. Po podatkih ankete za planinska društva je bilo v preteklem letu v društvih izvedenih več kot šest tisoč planinskih aktivnosti.

Slap Savica. FOTO: Unsplash

Jože Drab: »Otrokom je treba gore približati« 

Vodena planinska tura predstavlja učni proces in pomeni prenašanje znanja in izkušenj, je z različnih zornih kotov osvetlil Jože Drab,  prostovoljni vodnik PZS, avtor priročnika Osnove planinstva in mentor gorniškega krožka na OŠ Sostro: »Pri mojem delu z mladimi, bodisi kot oče ali kot učitelj v šoli, me vodi načelo, da je treba otrokom gore približati, da jih razumejo in vzljubijo. Znanje, pridobljeno v otroških letih, je dobra naložba za varnejšo hojo v zrelih letih.« 

Priročnik je namenjen vsem, ki želijo izvedeti čim več o gorah - tako mladim in družinam kot tudi odraslim, ki šele spoznavajo gorski svet, v pomoč je lahko tudi pedagoškim delavcem. FOTO: Planinska zveza Slovenije/Manca Ogrin 

Nesreče v gorah niso izjema 

Nesreča v gorah se lahko pripeti vsakomur. »Statistika gorskih nesreč je zgovorna, da število nesreč iz leta v leto narašča in da dogodki postajajo zmeraj bolj absurdni. Veliko nesreč bi se dalo preprečiti že z dobro pripravo na planinsko turo,« je izpostavil strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi. Za varnejši obisk gora je potrebno poznavanje aktualnih razmer in objektivnih nevarnosti v gorah, vremenoslovja, prve pomoči, orientacije, različnih tehnik gibanja, potrebne opreme in znanja njene uporabe, postopno nabiranje izkušenj in spoštljiv odnos do gora.   

Oprema, ki jo potrebujemo ob obisku gora. FOTO: Planinska zveza Slovenije/Manca Ogrin 

Osnovni napotki za varnejši obisk gora:

  • Načrtujte pot.
  • V gore se odpravite z nahrbtnikom in z nujno planinsko opremo.
  • Okusno hrano in osvežilno pijačo dobite v planinski koči, v nahrbtniku naj bo zgolj malica in dovolj tekočine.
  • Obujte lahke, poletne planinske čevlje. Svetujemo visoke, lahko polvisoke, sploh za noge, nevajene hoje po planinski poti.
  • V gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih, in se na ta način poskušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele.
  • Smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti.
  • Pri prečenju planinskih pašnikov upoštevajte življenjski prostor živali, ki se tam pasejo. Opazujte jih od daleč. Če imate s seboj psa, ga privežite na povodec.
  • Če pridete do pretrgane jeklenice in pot ni varna za prečenje, obrnite. Če se ne počutite dobro ali imate slab dan, se usedite, zadihajte, poglejte naravo okrog sebe in se z nasmehom vrnite. Če izgubite markacije, se vrnite po isti poti nazaj. 

Dan planincev 

Planinska zveza Slovenije že skoraj 40 let praznuje dan slovenskih planincev. Po dveh okrnjenih koronskih izvedbah bo letos znova v polnem zamahu, ko bo jutri Dan slovenskih planincev in dan kamniških planin v soorganizaciji s planinskim društvom, občino in zavodom za turizem Kamnik. V Kamniški Bistrici se obeta celodnevno planinsko dogajanje, doživetja za mlade planince, družine in odrasle. 


Nalaganje
Nazaj na vrh