Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi poletni dan in prvi vročinski val

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 21. 06. 2022 / 05:00
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 06:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi poletni dan in prvi vročinski val
Prihajajo vroči dnevi. FOTO: Unsplash

Prvi poletni dan in prvi vročinski val

Prvi letošnji vročinski val se bo ta teden nadaljeval, a temperature pri nas po pričakovanjih meteorologov ne bodo podirale junijskih rekordov, tako kot jih ponekod v Zahodni Evropi. Vsak dan se lahko pojavi kakšna nevihta.

»Prve tri dni tega tedna ne bo kakšne hude vročine, morda bolj na Primorskem in v mestih, severovzhod se bo malce ohladil in zna biti tam temperatura jutri celo pod 30 stopinj,« je za STA prihodnje vremensko dogajanje opisal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh.

Danes bodo najnižje jutranje temperature od 12 do 20, najvišje dnevne pa od 27 do 32 stopinj. V sredo in četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

V teh vročih dneh ne pozabite na hidracijo. FOTO: Pexels

Najdaljši dan, najkrajša noč

Danes, 21. junija, se je ob 5.33 uradno začelo astronomsko poletje. S tem nastopi tudi poletni solsticij. Danes bo dan najdaljši, noč pa najkrajša. Na južni polobli pa nastopi zimski solsticij.

Poletni Sončev obrat ali poletni solsticij običajno nastopi med 21. in 23. junijem. Takrat se začne poletje, dnevu pa rečemo kres.

Že od prazgodovine je bil poletni solsticij v številnih kulturah pomemben letni čas, zaznamovali pa so ga festivali in rituali. V slovenski in evropski tradiciji je na dan sončnega obrata potekalo kresovanje.

Prvi poletni dan je najdaljši dan v letu, ki traja 15 ur in 49 minut.

Temperature jezer in morja

Visoke temperature bodo prinesle tudi željo po ohladitvi v rekah, jezerih ali morju. Po podatkih Arsa ima Blejsko jezero 22 stopinj, Bohinjsko jezero 20, Jadransko morje (Koper) pa 25 stopinj Celzija.

Kupi v trgovini

Montessori za starše
Družina in vzgoja
24,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh