Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milei se vse očitneje spogleduje z judovstvom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 12. 2023 / 14:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milei se vse očitneje spogleduje z judovstvom
Na enem od predvolilnih shodov je Javier Milei vihtel izraelsko zastavo. FOTO: Twitter

Milei se vse očitneje spogleduje z judovstvom

Javier Milei je včeraj – tri tedne po zmagi v drugem krogu volitev, ki je močno odmevala po vsem svetu – zaprisegel kot novi argentinski predsednik.

Prisege v Buenos Airesu so se udeležili mnogi svetovni voditelji, med njimi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, madžarski premier Viktor Orban, nekdanji prvi mož Brazilije Jair Bolsonaro in španski kralj Felipe VI. Mileiev nagovor pa je odseval njegovo vse očitnejše spogledovanje z judovstvom.

Duhovno potovanje v New York

Na prvem uradnem potovanju v tujino po volitvah je, tik pred uradnim prevzemom predsedniškega položaja, Javier Milei opravil »duhovno potovanje« v New York in se tam – s tradicionalno judovsko kapico na glavi – ustavil ob grobu vplivnega voditelja hasidskih Judov, rabina Menachema Mendela Schneersona.

Vzgojen v katoliški veri

Milei je bil, kakor večina Argentincev, vzgojen v katoliški veri, a se zadnje čase vse očitneje spogleduje z judovstvom. V inavguracijskem nagovoru se je tako naslonil na zgodbo o Makabejcih in njihovo vojno označil za »simbol zmage šibkih nad močnimi, manjšine nad večino, svetlobe nad temo, resnice nad neresnico«.

Selitev veleposlaništva v Jeruzalem

Javno je naznanil, da ga mika spreobrnitev iz krščanstva v judovstvo, da pa se mu predsedniška vloga ne zdi združljiva z judovskimi obredi. Obljubil je, da bo Izrael njegova prva tuja destinacija v funkciji argentinskega prvega moža, pa tudi, da bo argentinsko veleposlaništvo v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Zvok šofarja in izraelska zastava

Na več predvolilnih zborovanjih je Milei na oder stopil ob zvokih šofarja, tradicionalnega inštrumenta iz ovnovega, kozjega, antilopinega ali gazelinega roga, ki se uporablja v judovskem bogoslužju. Prav tako ga je bilo na enem od zadnjih javnih nastopov pred volitvami videti, kako je v veliki množici v Rosariu vihtel izraelsko zastavo.

Vsakodnevno bere toro

Kot je Javier Milei razkril v začetku tega leta v pogovoru za španski El Pais, vsakodnevno bere toro in se redno prek WhatsAppa pogovarja s Shimonom Axlom Wahnishem, glavnim rabinom judovske sefardske skupnosti v Argentini. V intervjuju za argentinsko judovsko radijsko postajo je Milei dejal, da ima »Wahnisha zelo rad in se z njim pogosto posvetuje«.

Blagoslov rabina

»To so razprave, ki lahko trajajo tudi po dve ali tri ure in so zame zelo koristne in mi pomagajo rasti in razumeti situacije na veliko globlji način,« je poudaril Milei. Po poročanju Bloomberga, ki se je skliceval na vir blizu politika, se je 25. novembra udeležil judovskega bogoslužja v Buenos Airesu in tam prejel blagoslov od rabina.

Nezdružljivo

O spreobrnitvi pa: »Če ste Jud, ker je vaša mati Judinja, niste dolžni spoštovati načel judovstva. Če se spreobrnete, pa ste to dolžni storiti. Če sem predsednik in je šabat, judovski dan počitka, kaj naj storim? Naj od petka do sobote prekinem povezavo z državo? Kar nekaj ovir je, zaradi katerih bi bilo to nezdružljivo.«

Šesta največja judovska skupnost na svetu

V Argentini sicer živi šesta največja judovska skupnost na svetu in največja v Latinski Ameriki. Po ocenah je argentinskih Judov približno 175.000, večina jih živi v Buenos Airesu, so pa politično raznoliki in čeravno so tudi na visokih družbenih položajih, ima na nacionalni ravni judovski glas majhno težo.

Papežev kritik

Javier Milei je sicer tudi znan kritik rojaka Jorgeja Bergoglia, papeža Frančiška, ki ga je še pred volitvami med drugim označil za »umazanega levičarja«. Vendar pa ga je sveti oče dva dni po izvolitvi za predsednika poklical (ravno med televizijskim intervjujem) in mu v osemminutnem telefonskem pogovoru čestital za zmago.

Pogum in modrost

V prisrčnem pogovoru je papež Mileiu položil na srce skrb za zdravstvo, izobraževanje in revne ter mu zaželel poguma in modrosti pri vladanju. »Pogum imam, na modrosti pa delam,« mu je odvrnil novi argentinski predsednik in ga ponovno povabil, naj prihodnje leto obišče Argentino, kar bi bila Frančiškova prva vrnitev v domovino v pontifikatu.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh