Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Javier Milei: kam piha nov argentinski veter?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 11. 2023 / 14:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2023 / 15:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Javier Milei: kam piha nov argentinski veter?
Novi argentinski predsednik Javier Milei. FOTO: Wikipedia

Javier Milei: kam piha nov argentinski veter?

Argentina ima novega predsednika: Javier Milei je nekdanji televizijski komentator, ki ga primerjajo z Marvelovim »volčjim« likom Wolverinom in nekdanjim ameriškim predsednikom Trumpom, v domovini se ga je prijel vzdevek »norec«, znan pa je tudi po številnih kletvicah in obljubah, da se bo »z motorno žago lotil državnega stroja«.

Njegova svetovalka za javno podobo, Lilia Lemoine, ima ob misli na Mileijevo neobičajno pričesko poleg »Wolverina« pred očmi še kralja rokenrola, Elvisa Presleya, kot je po navedbah britanskega Guardiana pojasnila v nedavnem pogovoru za medije v Buenos Airesu. Ob iskanju vzporednic z muhastim Marvelovim likom pa Lemoinova ugotavlja, da je tudi »trenutno najbolj iskani moški v Argentini« izjemno zvest in pogumen, hitro se razjezi in zna biti tudi nasilen do nasprotnikov, vendar nikoli in nikdar ne bi nikogar napadel brez razloga … »in poleg tega je zelo prikupen«.

Mileijeva življenjska pot pa doslej ni bila ravno rožnata, piše Guardian: sodeč po njegovi neavtorizirani biografiji je bil zmagovalec najpomembnejših argentinskih volitev v zadnjih desetletjih, na katerih je premagal tekmeca Sergia Masso, argentinskega ministra za gospodarstvo, doslej »živahen samotar, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v otroštvu utrpel zlorabo s strani staršev, v šoli pa je bil tarča medvrstniškega ustrahovanja«. Ljudi, ki mu niso najbolj naklonjeni, zaradi težkega otroštva skrbita predvsem njegovo duševno stanje in čustvena stabilnost »in ne toliko njegove politične ideje«.

Drzne izjave, prostaški jezik …

Milei je ljubitelj glasbe, bil je pevec skupine z imenom Everest, ki je izvajala pesmi znamenitih The Rolling Stones, po besedah Lemoinove pa ima rad tudi Boba Marleyja in Verdija: »Obožuje opero. Prepeva opero … vendar mu to ne gre najbolje od rok …«

S svojo nagnjenostjo k prostaškim izjavam v javnosti, ki hitro pritegnejo pozornost poslušalca, se je Milei »udomačil« v številnih argentinskih gospodinjstvih in pred približno petimi leti začel svojo politično kariero.

Uspešnejši je bil v vlogi medijske osebnosti, saj je zaslovel kot ekonomski izvedenec v argentinskih televizijskih oddajah, v katerih je razlagal o bedi inflacije. Kot poroča Guardian, ga rojaki poznajo tudi zaradi drznih izjav o zasebnem življenju, predvsem s področja spolnosti. S svojo nagnjenostjo k prostaškim izjavam v javnosti, ki hitro pritegnejo pozornost poslušalca, se je Milei »udomačil« v številnih argentinskih gospodinjstvih in pred približno petimi leti začel svojo politično kariero.

Libertarni ekonomist je bil leta 2021 izvoljen v kongres za svojo stranko Libertad Avanza (Svoboda napreduje), na zadnjih predsedniških volitvah pa ga je »cunami« besa volivcev nad korupcijo in slabim upravljanjem države, ki ju milijoni volivcev krivijo za najhujšo gospodarsko krizo v Argentini v zadnjih dveh desetletjih, privedel do predsedniškega položaja.

Javier Milei med enim svojih televizijskih nastopov. FOTO: Twitter/Javier Milei

Legalizacija prodaje človeških organov?

Po mnenju političnih analitikov to glasovanje predstavlja »obupan poskus nečesa novega, pa naj se zgodi, kar se ima zgoditi«, tako Guardian. Volivcem je bilo na voljo »več istega v katastrofalnih gospodarskih razmerah« ali pa »skrajna igra na srečo za morebitno svetlo prihodnost z izjemno velikim tveganjem«. Milei sicer verjetno ne bo pretirano navdušil svojih volilcev, če bo dejansko uresničil nekatere ideje, med katerimi so med drugim legalizacija prodaje človeških organov, občutno zmanjšanje socialne porabe, odvzem pomena zločinom argentinske diktature iz let 1976-1983 ter prekinitev vezi z dvema najpomembnejšima trgovinskima partnericama Argentine, Brazilijo in Kitajsko.

Milei je med predvolilno kampanjo tudi obljubil, da bo ukinil argentinsko centralno banko in uvedel dolarizacijo gospodarstva, pri čemer je v rokah držal motorno žago, ki naj bi simbolizirala kruto rezanje: na ta način naj bi po lastnih navedbah »pomagal stabilizirati gospodarstvo in iztrebiti divjo inflacijo«.

Po sinočnji razglasitvi rezultatov Milei ni dajal nobenih znakov, da je pripravljen kakor koli oklestiti svojo vizijo za drugo največje južnoameriško gospodarstvo.

Pasji politični nasveti …

Mileijevo »samotarsko« življenje pestri pet kloniranih psov pasme mastif, ki jih je politik poimenoval po znanih ekonomistih. Po besedah Lilie Lemoine, poroča Guardian, so »visoki približno dva metra in tehtajo okoli sto kilogramov« in Milei jih ljubkovalno imenuje »moji štirinožni otroci«. Lemoinova z nasmehom zavrača ugibanja domačih medijev, da se novi argentinski voditelj s svojimi psi posvetuje glede političnih vprašanj.

Mnogi poznavalci menijo, da bo moral Milei po prevzemu oblasti prihodnji mesec umiriti svoje politične strasti in da ga bodo razmere v državi prisilile k zmernosti, zato bo po njihovih besedah imel precej težav pri udejanjanju svojih spornejših predlogov. Mileijeva stranka ima v spodnjem domu argentinskega parlamenta le 38 od 257 sedežev, v senatu pa osem od 72.

Toda po sinočnji razglasitvi rezultatov Milei ni dajal nobenih znakov, da je pripravljen kakor koli oklestiti svojo vizijo za drugo največje južnoameriško gospodarstvo. »Spremembe, ki jih ta država potrebuje, so drastične,« je izjavil po navedbah britanskega časnika in nemudoma napovedal »trumpovske« načrte, da bo Argentino »znova naredil veliko«.

Nalaganje
Nazaj na vrh