Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trump ob vnovični najavi kandidature: Rešiti moramo državo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 11. 2022 / 07:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2022 / 07:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trump ob vnovični najavi kandidature: Rešiti moramo državo
76-letni Donald Trump. FOTO: Twitter

Trump ob vnovični najavi kandidature: Rešiti moramo državo

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je dokončno razblinil dvome. Na svojem posestvu v Floridi je »oznanil«, da bo leta 2024 spet kandidiral predsedniški stolček v Beli hiši. Ob najavi je dejal: »Rešiti moramo našo državo.«

Trump je v govoru pred povabljeno množico v plesni dvorani svojega zasebnega kluba v Palm Beachu v torek zvečer dejal: »Smo narod v zatonu. Za milijone Američanov sta bili zadnji dve leti pod vodstvom Joeja Bidna čas bolečine, stiske, tesnobe in obupa.«

Aktualni predsednik Joe Biden, ki je pred dvema letoma premagal republikanskega nasprotnika in se ta čas mudi na srečanju držav G20 na Baliju, pa je dejal, da bo čez dve leti morda kandidiral tudi sam.

Varnost, energetska neodvisnost in kriminal

Malo pred govorom je Trump po poročanju BBC zvezni volilni komisiji vložil dokumentacijo, s katero je uradno razglasil svojo predsedniško kandidaturo in odprl račun za zbiranje sredstev. Njegov govor je trajal dobro uro, v njem pa se je dotaknil varnosti na mejah, energetske neodvisnosti in kriminala. Se je pa v veliki meri izognil ponavljanju, da so bile volitve leta 2020 ukradene. Na koncu govora se mu je na odru pridružila žena Melania Trump.

Med tekmeci naj bi bila tudi Pence in DeSantis

Poznavalci njegovo zgodnjo napoved za kandidaturo vidijo kot taktiko, s katero želi Trump preprečiti, da bi se še kdo od njegovih republikanskih tekmecev vmešal v predsedniški boj. Med njimi se omenjata nekdanji podpredsednik v Trumpovem mandatu Mike Pence (63) in guverner Floride v vzponu Ron DeSantis (44).

Trump je postal prvi predsednik v zgodovini, ki se je dvakrat soočil z ustavno obtožbo, a so njegovo odstranitev s položaja preprečili republikanci v senatu.

Prezgodnja napoved?

Trumpu so sicer svetovali naj z najavo kandidature počaka do drugega kroga volitev za sedež v senatu v zvezni državi Georgia, ki bodo prihodnji mesec, in sicer zaradi bojazni, da bi bila njegova kandidatura lahko preveč moteča. Nekateri konservativci ga namreč krivijo, da republikanci niso doživeli boljšega rezultata na vmesnih volitvah prejšnji teden.

Kandidati, ki jih je podpiral v ključnih zveznih državah, kot so Pensilvanija, Arizona in Michigan, so bili poraženi, potem ko so ponavljali njegove trditve o volilnih zarotah. So se pa republikanski kandidati veselili zmage v Ohiu, Wisconsinu in Severni Karolini.



Kupi v trgovini

Razprodano
CD-90 Rehabilitirati politiko
Cerkveni dokumenti
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh