Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju G20 pozivi h koncu vojne v Ukrajini

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 11. 2022 / 10:58
Oznake: Predsednik, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju G20 pozivi h koncu vojne v Ukrajini
Gospodarsko najmočnejše države sveta gosti Bali. FOTO: Twitter

Na srečanju G20 pozivi h koncu vojne v Ukrajini

Na indonezijskem otoku Bali poteka vrh skupine dvajsetih največjih svetovnih gospodarstev. Začel se je s pozivi h koncu vojne v Ukrajini. Gostitelj srečanja, indonezijski predsednik Joko Widodo je dejal, da če se vojna ne konča, bomo težko prevzeli odgovornost za prihodnje generacije.

Zbrane je prek videa nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, v katerem je med drugim poudaril: »Prepričan sem, da je zdaj čas, ko se ta ruska uničevalna vojna mora in se tudi lahko konča.« Kot je po navedbah tujih agencij nadaljeval, »ni nobenega opravičila za jedrsko izsiljevanje«, skupini »G19«, pri čemer je izrecno izključil Rusijo, ki je sicer članica skupine G20, pa se je zahvalil, da je to jasno povedala.

Zelenski: Potrebujemo varnostna jamstva

Ukrajinski predsednik je med drugim tudi predstavil načrt za konec vojne, do katerega lahko po njegovih besedah pride z umikom ruskih sil in obnovo ozemeljske celovitosti njegove države. »Želim, da se ta agresivna ruska vojna konča pravično ter na temelju ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava,« je dejal.

Ukrajina po vojni potrebuje »učinkovita varnostna jamstva«. Za vzpostavitev povojne varnostne arhitekture je sicer predlagal sklic mednarodne konference, na kateri bi sklenili t. i. kijevski sporazum.

Rusijo na Baliju zastopa zunanji minister Sergej Lavrov.

»Rusija raje sežiga plin«

Vrha v Baliju se udeležuj tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je bila kritična do ruskega izkoriščanja energije: »Vidimo, da Rusija svoj plin raje sežiga, namesto da bi ga prodajala.« Ob tem je opozorila, da to ustvarja pomanjkanje na svetovnih energetskih trgih in povzroča skokovito rast cen.

Modi: »Vrnitev na pot premirja«

Indijski premier Narendra Modi je ob tem pozval k »vrnitvi na pot premirja in diplomacije« ter posvaril, da so globalne dobavne poti zaradi podnebnih sprememb, pandemije covida-19 in trajajoče vojne v Ukrajini razpadle. Pri ustvarjanju »novega svetovnega reda« ima ključno vlogo skupina G20, po navedbah STA, ki se sklicuje na tuje vire, meni Modi.

Kitajska želi, da ima EU bolj neodvisno in avtonomno držo

Kitajski predsednik Xi je med drugim pozval EU, da ohrani duh neodvisnosti in avtonomije. Diplomatski viri menijo, da je to mogoče razumeti kot željo, da bi bile evropske države bolj neodvisne od ZDA. Xi je države pozval k enotnosti. »Vse države bi morale delitve nadomestiti z enotnostjo, spore s sodelovanjem ter izključevanje z vključevanjem,« je dejal in se zavzel za sprejem Afriške unije v skupino G20.

Kakšen bo osnutek skupne izjave?

Tuje tiskovne agencije medtem poročajo o osnutku skupne izjave, ki naj bi jo na tokratnem vrhu sprejeli voditelji. V njej naj bi med drugim izrazili globoko zaskrbljenost glede globalne prehranske varnosti in pozvali k podaljšanju sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Kljub nasprotovanju ruske strani naj bi članice v sklepni izjavi tudi odločno obsodile vojno v Ukrajini in izpostavile njene uničujoče posledice za človeštvo in globalno gospodarstvo na področju oskrbe z energijo, prehranske varnosti ter tveganj za finančno stabilnost. Obenem naj bi priznale različna stališča članic do tega vprašanja.


Nalaganje
Nazaj na vrh