Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Udovič po napovedi umika iz Hersona: »Zdaj je primeren čas za pogajanja«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 11. 2022 / 10:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Udovič po napovedi umika iz Hersona: »Zdaj je primeren čas za pogajanja«
Profesor s FDV Boštjan Udovič. FOTO: osebni arhiv

Udovič po napovedi umika iz Hersona: »Zdaj je primeren čas za pogajanja«

Ruska stran je napovedala umik vojske iz ukrajinskega mesta Herson. Gre za edino regionalno prestolnico, ki jo je zavzela od začetka napadov konec februarja. Ruski poveljnik v Ukrajini, general Sergej Surovikin, je dejal, da mesta ni več mogoče oskrbovati.

Napoved umika pomeni, da se bodo ruske sile v celoti umaknile z zahodnega brega reke Dnipro. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredinem večernem nagovoru dejal, da bodo kljub tej najavi v nadaljnjih korakih ravnali »zelo previdno«. Profesor s FDV Boštjan Udovič meni, da je zdaj primeren čas za pogajanja.

Sovražnik ne daje daril

Zelenski je v včerajšnjem nagovoru povedal še: »Sovražnik nam ne daje daril, ne dela 'gest dobre volje', vse zmage dosežemo sami. Zato gremo naprej zelo previdno, brez čustev, brez nepotrebnega tveganja, v sledenju cilja, da osvobodimo vse naše ozemlje in da so izgube čim manjše.« Pred tem je njegov svetovalec Mihajlo Podoljak po navedbah BBC povedal, da »dejanja govorijo glasneje od besed«.

Ruske čete so na začetku vojne preplavile južno Ukrajino s priključenega Krima in v začetku marca zavzele mesto Herson. Predsednik Vladimir Putin je nato konec septembra napovedal rusko priključitev Hersona in treh drugih okupiranih regij.

Primeren začetek za pogajanja?

Kaj napovedan umik pomeni za nadaljevanje vojne? Profesor na FDV Boštjan Udovič meni, da je odvisno od modrosti. »Zdaj je primeren trenutek za začetek pogajanj.« Napovedan umik ruskih sil je označil za »poraz ruske vojske in tudi poraz ruskega vodstva. Vprašanje pa je, ali je tudi rusko vodstvo to razumelo na ta način«. Napoved Zelenskega, da bo ukrajinska stran šla previdno naprej, po Udovičevih besedah lahko pomeni »širjenje vojaške akcije, a možno je tudi, da bi konflikt vsaj začasno zamrznili in začeli pogajanja«.

Stoltenberg: Spodbudno, da Ukrajina napreduje

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob napovedi umika ruskih sil iz Hersona poudaril, da je »spodbudno« videti, da Ukrajina napreduje. »Zmage pripadajo pogumnim, pogumnim ukrajinskim vojakom, seveda pa je bistvenega pomena tudi podpora, ki jo prejemajo od Združenega kraljestva, zaveznikov Nata in partnerjev,« je dejal.

Napredek ukrajinskih sil v zadnjih mesecih

V zadnjih mesecih so ukrajinske sile znatno napredovale. Protiofenziva se je stopnjevala septembra, ko je Ukrajina pregnala ruske sile in ponovno zavzela mesti Izjum in Kupjansk, obe ključni oskrbovalni središči za moskovske sile.

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh