Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šest ladij z žitom zapustilo ukrajinska pristanišča

Za vas piše:
J. P.
Objava: 31. 10. 2022 / 20:13
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2022 / 20:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šest ladij z žitom zapustilo ukrajinska pristanišča
Davi je, kljub ruskemu odstopu od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, ukrajinska pristanišča zapustilo vsaj 6 tovornih ladij z žitom. FOTO: TW Nexta

Šest ladij z žitom zapustilo ukrajinska pristanišča

Davi je, kljub ruskemu odstopu od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, ukrajinska pristanišča zapustilo vsaj 6 tovornih ladij z žitom (med njimi po ena s pšenico, sojo in z grahom), skupaj pa naj bi jih danes iz Ukrajine odplulo 12, v skupni koordinacijski center v Istanbulu pa naj bi prispele štiri.

Turčija si bo, po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, še naprej prizadevala za izvoz žita, obrambni minister Hulusi Akar pa je pred pogovorom z ruskim kolegom Sergejem Šojgujem dejal: »Izvoz žita iz Ukrajine se mora nadaljevati. Prekinitev te pobude ne bo koristila nikomur, prizadela pa bo celotno človeštvo.«

Sobotna ruska ustavitev sodelovanja

Moskva je v soboto potrdila ustavitev sodelovanja v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ki je bil dogovorjen ob posredovanju ZN in Turčije, odgovornost za to pa pripisala Ukrajini, češ da je z brezpilotniki napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu. Vseeno so se ZN, Ankara in Kijev včeraj dogovorili za nadaljevanje pošiljk tudi brez zagotovil Rusije o prostem prehodu, je poročala STA.

Tvegan in nevaren dogovor

So pa ruske oblasti danes opozorile na nevarnost nadaljnjega izvajanja sporazuma brez sodelovanja Moskve. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal: »V razmerah, ko Rusija govori o nezmožnosti zagotavljanja varnosti plovbe na teh območjih, je tak dogovor težko izvedljiv in veliko bolj tvegan in nevaren.«

Izplačilo nadomestila

Po njegovem je Moskva pripravljena izplačati nadomestilo državam prejemnicam, ki bodo zaradi odstopa Rusije od sporazuma prejele manj žita. Zvečer pa je ruska vojska sporočila, da od Kijeva zahteva zaveze, da koridorja za izvoz žita ne bo uporabljal v vojaške namene, dokler pa teh zagotovil ne bo, ni mogoče zagotoviti varnosti na območju, poudarja rusko obrambno ministrstvo.

Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča ali talke

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal, da sporazuma brez Rusije ni možno izvajati in da ne bodo dovolili neovirane plovbe ladij brez pregleda. Koordinator ZN za črnomorsko žito Amir M. Abdulla pa je danes čivknil: »Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča ali talke. Hrana mora iti naprej.«

250 dni od začetka agresije

Sicer pa je ruska vojska davi, ko mineva že 250 dni od začetka agresije, v času jutranje prometne konice znova raketirala ukrajinska mesta, eksplozije je bilo slišati tudi v Kijevu (vsaj pet), Harkovu in Zaporožju. Tarča je bila energetska infrastruktura, poročajo pa o obsežnih izpadih elektrike in prekinitvi oskrbe z vodo, je poročanje tujih agencij povzela STA.

80 % prebivalcev Kijeva brez vode

Kijevski župan Vitalij Kličko je dopoldne potrdil, da je okrog 350.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, 80 % prebivalcev mesta pa brez vode, ki naj bi jo deli mesta na zahodni strani Dnepra dobili šele čez nekaj dni. Kličko je prebivalcem svetoval, naj se z vodo oskrbijo na javnih napajališčih, ki so označena na danes objavljenem zemljevidu.

Ruska stran potrdila napade

Po podatkih ukrajinske vojske je ruska stran s severnega dela Kaspijskega morja in regije Rostov izstrelila več kot 50 raket, a naj bi jih 44 sestrelili. Rusko obrambno ministrstvo je napade potrdilo, češ da so z natančnim orožjem davi napadli ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi česar je prišlo do prekinitve oskrbe z elektriko in vodo, po njihovem so vse rakete zadele cilje, je še poročala STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh