Zapri
Iskanje

Na tone žita ostaja v pristaniščih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 10. 2022 / 17:50
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2022 / 19:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na tone žita ostaja v pristaniščih

Na tone žita ostaja v pristaniščih
Ladje z žitom ostajajo v pristaniščih. FOTO: Twitter
Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov je sporočil, da ruska prekinitev sporazuma o izvozu žita onemogoča izplutje ladij, ki imajo naložena žito. Z ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji so medtem sporočili, da zaradi ruske blokade na izplutje čaka več kot dva milijona ton žita.

Kubrakov je na Twitterju zapisal: »Ladja za prevoz razsutega tovora, naložena s 40 tonami žita, bi morala danes zapustiti ukrajinsko pristanišče. Ta živila so bila namenjena Etiopijcem, ki so na robu lakote. Toda zaradi ruske blokade 'koridorja za žito' izvoz ni mogoč.«

Pozivi k obnovi sodelovanja

Rusija je sodelovanje pri izvozu ustavila v soboto, potem ko je okrivila Ukrajino, da je ob pomoči Velike Britanije z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Združeni narodi in Evropska unija so medtem Moskvo že pozvali k obnovi sodelovanja. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes izrazil »globoko zaskrbljenost« zaradi ustavitve izvoza žita in bo za en dan odložil odhod na vrh Arabske lige v Alžiru, poročanje tujih agencij povzema STA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pristojne države pozval, naj Rusijo izključijo iz skupine 20 vodilnih svetovnih gospodarstev na svetu (G20).

Ukrajinsko veleposlaništvo: Moskva zavaja

Z ukrajinskega veleposlaništva v Ljubljani so sporočili, da zaradi ruske blokade na izplutje čaka 176 ladij, na katerih naj bi bilo skupno več kot dva milijona ton žita, namenjenega v države kot so Alžirija, Egipt, Jemen, Vietnam, Bangladeš in druge.

Čakalna vrsta ladij je po navedbah veleposlaništva začela nastajati že septembra, ko je ruska stran napovedala, da sporazuma o izvozu ne namerava obnoviti. Dodali so še, da je Rusija edini krivec za največjo prehransko grožnjo svetu v več letih, in da Moskva le zavaja, ko pravi, da ni kriva za prehransko negotovost v svetu.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close