Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Saharov letos v roke ukrajinskemu ljudstvu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 19. 10. 2022 / 18:08
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada Saharov letos v roke ukrajinskemu ljudstvu
Vojna je za ljudi huda preizkušnja. FOTO: Pixabay

Nagrada Saharov letos v roke ukrajinskemu ljudstvu

Nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme ukrajinsko ljudstvo, je danes sporočila predsednica te institucije Roberta Metsola. Evropski parlament se je tako letos odločil za simboličen poklon vsem tistim, ki trpijo zaradi ruske agresije.

"Ta nagrada je za Ukrajince na bojiščih. Za tiste, ki so bili prisiljeni zbežati z domov. Za tiste, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. Za vse, ki so se uprli in se borijo za tisto, v kar verjamejo. Vem, da se pogumno ukrajinsko ljudstvo ne bo predalo, in tudi mi se ne bomo," je ob današnji obrazložitvi nagrade poudarila Metsola.

Kot so pojasnili v Evropskem parlamentu, se zavedajo, da ukrajinsko ljudstvo v ruski invaziji na njihovo državo plačuje visoko ceno. "Ne borijo se le za to, da bi zaščitili svoje domove, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost, ampak na bojiščih tudi branijo svobodo, demokracijo, vladavino prava in evropske vrednote pred okrutnim režimom, ki skuša spodkopati demokracijo ter oslabiti in razdeliti Evropsko unijo."

Evropski parlament nagrado, poimenovano po ruskem znanstveniku, oporečniku in zagovorniku človekovih pravic Andreju Saharovu vse od leta 1988 podeljuje kot najvišje priznanje Evropske unije posameznikom, ki so se posebej odlikovali pri svojem zavzemanju za svobodo govora in človekove pravice.

Nagrada bo podeljena na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 14. decembra.

Rusija sistematično krši človekove pravice

Že vse od začetka ruske agresije na Ukrajino je jasno, da vojaški napad grobo krši mednarodno pravo in človekove pravice. Njihovo grobo kršenje se nadaljuje tudi več mesecev po začetku vojaške agresije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tako prav danes razglasil vojno stanje v okupiranih ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje. Sklep, ki bo začel uradno veljati v četrtek, bo guvernerjem štirih omenjenih regij podal "dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti" je danes sporočila ruska tiskovna agencija Tass.

To pa v praksi pomeni, da bodo lahko oblasti lahko uvedle ukrepe, kot so policijska ura, omejeno gibanje, cenzura, pridržanje in izgon tujih državljanov brez pravnega varstva. Več o ruskem nespoštovanju prava in človekovih pravic si sicer lahko preberete v sorodnem članku, v katerem ugledni slovenski pravnik in diplomat dr. Ernest Petrič opozarja, da je ruska agresija po mednarodnem pravu zločin.

Nalaganje
Nazaj na vrh