Zapri
Iskanje

»Očka, nočem, da name mečejo bombe«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2022 / 11:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Očka, nočem, da name mečejo bombe«

»Očka, nočem, da name mečejo bombe«
Oče je petletni hčerki s pomočjo video posnetkov pojasnjeval, kaj se dogaja v okupiranem domačem kraju. FOTO: YouTube/zajem zaslona
Ukrajinska družina, Dmytro, njegova žena Lidija in njuna petletna hčerka, so od začetka letošnjega marca živeli pod rusko okupacijo v Hersonu.

Pri snemanju video filmov o vojnem vsakdanu so tvegali svoja življenja, pozneje pa so bili prisiljeni pobegniti, ko so Rusi ugrabili in mučili njihovega domačega duhovnika: posnetek, ki bi ga moralo videti čim več ljudi.

Film prikazuje velik odpor ukrajinskega prebivalstva proti okupatorju.

Ukrajina je minuli teden dosegla zelo pomembno zmago v mestu Herson, prestolnici istoimenskega okrožja na jugu države, od koder je uspešno pregnala rusko vojsko. To pomeni, da se je morala Rusija odpovedati še enemu vojnemu cilju v Ukrajini. Nekaj dni pred osvoboditvijo Hersona je britanski BBC objavil film ukrajinskega očeta, časnikarja in filmskega ustvarjalca Dmytra Bahnenka, ki je moral več tednov živeti pod rusko okupacijo v Hersonu, kjer je z velikim tveganjem snemal vsakdanje življenje in svoji petletni hčerki pojasnjeval, kaj se tam dogaja.

V nekem trenutku je to postalo nevarno tudi zanj. Film prikazuje tudi velik odpor ukrajinskega prebivalstva proti okupatorju. Nekega dne so Rusi odpeljali domačega duhovnika, ki se je po treh tednih osvobodil iz ujetništva in je pozneje pripovedoval o mučenju s strani Rusov.

Družina Bahnenko. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Od minulega tedna je dom Dmytra, Lidije in njune hčerke znova osvobojen izpod rok ruskih osvajalcev.

»Nočem, da name mečejo bombe,« v filmu pove petletna deklica. Za Dmytra, njegovo ženo Lidijo in hčerko so razmere postajale vedno bolj nevarne. Ob tveganju za lastno življenje so pobegnili iz Hersona: po dveh do treh dneh in približno 20 kontrolnih točkah jim je uspelo pobegniti pred Rusi. Od minulega tedna pa je dom Dmytra, Lidije in njune hčerke znova osvobojen izpod rok ruskih osvajalcev, z orožjem, ki ga je prispeval Zahod.

Oglejte si pretresljiv film britanske medijske hiše BBC iz Hersona, toda previdno: film vsebuje grozljive podobe vojne in podrobne opise mučenja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close