Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Očka, nočem, da name mečejo bombe«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2022 / 11:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Očka, nočem, da name mečejo bombe«
Oče je petletni hčerki s pomočjo video posnetkov pojasnjeval, kaj se dogaja v okupiranem domačem kraju. FOTO: YouTube/zajem zaslona

»Očka, nočem, da name mečejo bombe«

Ukrajinska družina, Dmytro, njegova žena Lidija in njuna petletna hčerka, so od začetka letošnjega marca živeli pod rusko okupacijo v Hersonu.

Pri snemanju video filmov o vojnem vsakdanu so tvegali svoja življenja, pozneje pa so bili prisiljeni pobegniti, ko so Rusi ugrabili in mučili njihovega domačega duhovnika: posnetek, ki bi ga moralo videti čim več ljudi.

Film prikazuje velik odpor ukrajinskega prebivalstva proti okupatorju.

Ukrajina je minuli teden dosegla zelo pomembno zmago v mestu Herson, prestolnici istoimenskega okrožja na jugu države, od koder je uspešno pregnala rusko vojsko. To pomeni, da se je morala Rusija odpovedati še enemu vojnemu cilju v Ukrajini. Nekaj dni pred osvoboditvijo Hersona je britanski BBC objavil film ukrajinskega očeta, časnikarja in filmskega ustvarjalca Dmytra Bahnenka, ki je moral več tednov živeti pod rusko okupacijo v Hersonu, kjer je z velikim tveganjem snemal vsakdanje življenje in svoji petletni hčerki pojasnjeval, kaj se tam dogaja.

V nekem trenutku je to postalo nevarno tudi zanj. Film prikazuje tudi velik odpor ukrajinskega prebivalstva proti okupatorju. Nekega dne so Rusi odpeljali domačega duhovnika, ki se je po treh tednih osvobodil iz ujetništva in je pozneje pripovedoval o mučenju s strani Rusov.

Družina Bahnenko. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Od minulega tedna je dom Dmytra, Lidije in njune hčerke znova osvobojen izpod rok ruskih osvajalcev.

»Nočem, da name mečejo bombe,« v filmu pove petletna deklica. Za Dmytra, njegovo ženo Lidijo in hčerko so razmere postajale vedno bolj nevarne. Ob tveganju za lastno življenje so pobegnili iz Hersona: po dveh do treh dneh in približno 20 kontrolnih točkah jim je uspelo pobegniti pred Rusi. Od minulega tedna pa je dom Dmytra, Lidije in njune hčerke znova osvobojen izpod rok ruskih osvajalcev, z orožjem, ki ga je prispeval Zahod.

Oglejte si pretresljiv film britanske medijske hiše BBC iz Hersona, toda previdno: film vsebuje grozljive podobe vojne in podrobne opise mučenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh