Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Cerkve in prebivalci praznujejo osvoboditev Hersona

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 11. 2022 / 10:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2022 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Cerkve in prebivalci praznujejo osvoboditev Hersona
Ukrajinci se veselijo osvoboditve Hersona. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: Cerkve in prebivalci praznujejo osvoboditev Hersona

Neodvisna Pravoslavna in ukrajinska Grško-katoliška cerkev, ki je povezana z Rimom, se veselita vstopa ukrajinske nacionalne vojske v mesto Herson.

Ruske sile so se namreč dokončno umaknile iz te območne prestolnice na jugu Ukrajine, ki so jo zasedale od letošnjega marca. »Celotna Ukrajina se veseli skupaj s prebivalci Hersona,« je včeraj na družbenem omrežju Twitter zapisal voditelj Ukrajinske pravoslavne cerkve metropolit Epifanij.

»Modro-rumena zastava miru, dostojanstva in svobode je znova zaplapolala nad tem neuničljivim mestom,« je nadaljeval duhovnik, ki se zahvaljuje Bogu in ukrajinskim narodnim braniteljem »za vsak kraj in vsako mesto, osvobojeno izpod ruskih okupatorjev«.

Ta dan se bo verjetno zapisal v zgodovino zahvaljujoč pogumnim in zmagovitim korakom ukrajinske vojske naproti Hersonu.

Višji grško-katoliški nadškof v Kijevu Svjatoslav Ševčuk je v svojem dnevnem video sporočilu dejal, da se bo ta dan »verjetno zapisal v zgodovino zahvaljujoč pogumnim in zmagovitim korakom ukrajinske vojske naproti Hersonu«. Celotno hersonsko območje čaka na »dan svobode, ko bo lahko odvrnilo morilsko roko ruskega agresorja«.

Višji nadškof Ševčuk je ruske vojake obtožil, da se maščujejo nad civilnim prebivalstvom. Oropali in zlorabili so nezaščitene ženske, otroke in ostarele državljane. Ruska vojska je napadla glavno mesto območja Mikolajiv in zadela stanovanjsko stavbo. Po podatkih ukrajinskih virov je bilo tam ubitih sedem ljudi, številni pa so bili ranjeni.

Osvoboditve Hersona se veselijo po vsem svetu. FOTO: Vatican Media

V Hersonu ukrajinske vojake pričakali navdušeni prebivalci

Ukrajinske vojake so ob vstopu v Herson pričakali navdušeni prebivalci. Video posnetki prikazujejo ulice, polne ljudi, ki mahajo z ukrajinskimi zastavami, pojejo domoljubne pesmi in objemajo vojake, STA povzema poročanje tujih medijev. V mestu znova oddaja ukrajinska televizija.

Herson je edina območna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije na Ukrajino uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

Herson je edina območna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije na Ukrajino uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni. Uradni Kijev je včeraj sporočil, da ukrajinske sile vstopajo v mesto, do večera pa naj bi že prišle vse do desnega obrežja reke Dneper. Posnetki so potrdili, da se je zrušil že tako poškodovani most Antonivski, ki predstavlja edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni, levi breg Dnepra, vendar točen vzrok za njegovo zrušenje ni znan.

V sosednjem Mikolajivu je tamkajšnji guverner Vitalij Kim prek družbenih omrežij sporočil, da je prav tako skoraj celotno območje - z izjemo polotoka Kinburn na jugu - znova v ukrajinskih rokah: »Zdaj je uradno: celotno območje Mikolajiv (z izjemo Kinburna) je bilo osvobojeno.«

ZDA osvoboditev Hersona označujejo kot »izredno zmago«

V ZDA razvoj dogodkov v Hersonu označujejo kot »izredno zmago«: »To je velik trenutek in je zasluga neverjetne vztrajnosti in spretnosti Ukrajincev, ki jih neomajno in enotno podpirajo ZDA in naši zavezniki.«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem petek označil kot »zgodovinski dan«. V svojem večernem video nagovoru je pojasnil, kako so prebivalci Hersona »čakali in niso nikoli obupali nad Ukrajino«, zdaj pa že odstranjujejo »vse sledi«, ki so ostale za okupatorji.

Minister Kuleba: Rusija v Ukrajino še vedno pošilja nove vojake in orožje.

Po besedah ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe se sicer »vojna nadaljuje«, čeprav si seveda vsi želijo njenega konca. Minister Kuleba je opozoril, da Rusija v Ukrajino še vedno pošilja nove vojake in orožje.

Ukrajinska vojska sicer na jugu napreduje previdno, saj naj bi ruske sile ob umiku za seboj pustile številne neeksplodirane mine in druge pasti. Nekaj ruskih vojakov naj bi, preoblečenih v civiliste, celo ostalo v mestu, Rusija pa je po navedbah Moskve že včeraj začela z levega brega Dnepra obstreljevati ozemlje na drugem bregu, ki ga je ravno dobro zapustila.

Nalaganje
Nazaj na vrh